Για τις περιοχές της Ελλάδας που αναδεικνύονται σε “πρωταθλήτριες” των εξαγωγών, για την ελληνική περιφέρεια των ρεκόρ, τα τυροκομικά-πρωταγωνιστές που σηκώνουν στους ώμους τους μια ολόκληρη περιοχή της χώρας και για τα ξυραφάκια που ταξιδεύουν σε ποσότητες από την Αττική στην Αμερική. Μίλησε μεταξύ άλλων στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” o Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (Σ. Ε. Β. Ε), επικαλούμενος και τα στοιχεία μελέτης του φορέα, με τίτλο “Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και νομό”.

Η μελέτη “ακτινογραφεί” τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τα έτη 2013-2017. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση τους στον τομέα των εξαγωγών, αναδεικνύοντας και τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της πενταετίας.

“Με τη μελέτη μας αυτή πληροφορούμε για το εξωτερικό εμπόριο των 13 περιφερειών και των 52 περιφερειακών ενοτήτων ανά κυριότερο κλάδο και αγορά. Όπως και για τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της πενταετίας το οποίο αναλύουμε και τις τάσεις που διαμορφώνονται σε αυτή την πενταετία” εξήγησε ο κ. Χασάπης που τόνισε πως ταυτόχρονα με τη γενικότερη εικόνα μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη αναλύεται και “η ανάδειξη των κλάδων και των αγορών αιχμής ανά περιφέρεια και νομό όπως και η εξαγωγική τους δραστηριότητα διαχρονικά”.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες οι αναλύσεις εστιάζουν περισσότερο στη μεταβολή των εξαγωγών, “αλλά και την εξαγωγική επίδοση που είναι είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός δείκτης, καθώς αφορά την αναλογία εξαγωγές προς Α. Ε. Π”. Στο σύνολο τους δε, σημείωσε, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα: “Το επιχειρείν είναι μέσα στο αίμα του Έλληνα, ειδικά στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα δείχνουν τα τελευταία χρόνια καλά, καθαρά από θέμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας”, τόνισε για να καταλήξει στην εκτίμηση πως «το μοντέλο “τα πάντα να περνάνε μέσα από το κράτος”» έφερε τη χώρα στην περίοδο της κρίσης.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts