Οι αγρότες στην Σερβία συνέχισαν χθες για δεύτερη ημέρα τις κινητοποιήσεις αποκλείοντας με τρακτέρ επαρχιακούς δρόμους.

 

Οι αγρότες διεκδικούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα που παράγουν και αύξηση στις επιδοτήσεις. Κατά την συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα με την πρωθυπουργό ‘Ανα Μρνάμπιτς δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία αφού η κυβέρνηση απέρριψε όλα τα αιτήματα ζητώντας τους «να κάνουν υπομονή».

Οι αγρότες διεκδικούν επιδότηση ύψους 300 ευρώ για το εκτάριο (δέκα στρέμματα) καλλιεργήσιμης γης, απαλλαγή από τον ειδικό φόρο για το ντίζελ, καθορισμός κατώτατης τιμής αγοράς για το γάλα στα 75 δηνάρια το κιλό (0,65 ευρώ) και μεγαλύτερες επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία.

Τα αγροτικά συνδικάτα καταγγέλλουν ότι όλες τις αυξήσεις στις επιδοτήσεις που δίδονται τα τελευταία δύο χρόνια τις καρπώνονται οι μεγαλέμποροι και οι βιομηχανίες. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στο γάλα κάθε φορά που αυξάνονταν η επιδότηση, οι γαλακτοβιομηχανίες μείωναν την τιμή αγοράς ενώ ταυτόχρονα αυξάνονταν η λιανική τιμή του γάλακτος στα σούπερ μάρκετ.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν την δράσης τους. «Από σήμερα 17 Μαΐου τα τρακτέρ θα βγουν και σε εθνικούς δρόμους» δήλωσε ο πρόεδρος της αγροτικής Ένωσης της Σουμπότιτσα απ όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts