Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24%, για τα κέρδη του 2019, φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των δανειστών, ενώ για την προαναγγελθείσα κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς και για τις κλίμακες φορολόγησης των αγροτών και λοιπών φυσικών προσώπων, δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη Figaro o πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης ,στο πλαίσιο της επίσκεψής του Παρίσι και της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους Γάλλους επενδυτές «το Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, και στο 20% από το 2021. Την ίδια στιγμή, μειώνουμε το φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%».
Με τα σημερινά δεδομένα, η διπλή παρέμβαση στις φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων είναι το μοναδικό «κλειδωμένο» μέτρο με συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών αλλά δεν είναι το μοναδικό το οποίο επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο να προωθήσει άμεσα. Αφορολόγητο, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων στο 9% με παράλληλη μείωση του ανώτατου συντελεστή τουλάχιστον στο 40% (από 45%), σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, όπως και περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με εκπτώσεις φόρου 40% στις δαπάνες ενεργειακής, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων, βρίσκονταν στην προεκλογική ατζέντα με ορίζοντα τετραετίας και τώρα πλέον τελούν υπό επεξεργασία από ειδικές ομάδες εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους δεν προσδιορίζεται ούτε στο ελάχιστο από καμία πηγή του υπουργείου.
Διαβάστε την συνέχεια στο agro24.gr