Τριών ειδών Σχέδια Βελτίωσης απασχολούν αυτό τον καιρό την αγροτική κοινότητα. Η παλιά προκήρυξη του 2017 δεν λέει να κλείνει (παράταση για το 20% πρώτη δαπάνη μέχρι 20 Νοεμβρίου 2022), η νέα της ενδιάμεσης περιόδου στριμώχνεται για τον προσεχή Δεκέμβριο και μια καινούργια, της νέας ΚΑΠ, δεν αποκλείεται να τρέξει κι αυτή -λόγω εκλογών- το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στις επόμενες γραμμές θα μας απασχολήσει το ανανεωμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κορυφαία δράση των Σχεδίων Βελτίωσης την προγραμματική περίοδο 2023-2027.

 

Ξεχωριστά ποσοστά ενίσχυσης ανά επενδυτική δαπάνη µε οριζόντιο ποσοστό 40% για τρακτέρ και παρελκόµενα, κατάργηση της λίστας επιλαχόντων, ετήσιες προκηρύξεις, απαιτήσεις ελάχιστου τζίρου για επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ και ένα εξολοκλήρου νέο πρόγραµµα µόνο για καινοτόµες επενδύσεις. Αυτές είναι κάποιες από τις θεµελιώδεις αλλαγές που προβλέπονται στα Σχέδια Βελτίωσης της περιόδου 2023-2027, µε την Agrenda να παρουσιάζει τη δοµή των δύο Μέτρων όπως αυτά τέθηκαν σε διαβούλευση από τις ελληνικές διαχειριστικές αρχές.

Συγκεκριµένα, τα Σχέδια Βελτίωσης της νέας περιόδου θα χωρίζονται σε δύο υποµέτρα. Το ένα θα έχει τίτλο «Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων που συµβάλουν στην Ανταγωνιστικότητα» και το άλλο «Ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις».

Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων που συµβάλουν

στην Ανταγωνιστικότητα:

Ξεκινώντας λοιπόν από τα «Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων που συµβάλουν στην Ανταγωνιστικότητα» οι κύριες αλλαγές έχουν ως εξής: Πρώτον, µπαίνει τέλος στην οριζόντια ενίσχυση ανά Περιφέρεια. Πλέον κάθε επενδυτική δαπάνη θα έχει το δικό της ποσοστό. Συγκεκριµένα, τρακτέρ και παρελκόµενα θα επιδοτούνται µε 40%, εξοπλισµός τεχνολογίας αιχµής και δαπάνες εξοικονόµησης ενέργειας µε 50% και θερµοκήπια, στάβλοι και καινοτόµα παρελκόµενα µε 60%.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts