Σε µόλις 30 εκατ. ευρώ από τα 435 εκατ. διαθέσιµα αντιστοιχεί το µερίδιο των επιδοτήσεων από το νέο πρασίνισµα για τους κτηνοτρόφους της χώρας, µε τις ενισχύσεις στην καλύτερη περίπτωση να δίνουν σε αυτούς 10 ευρώ το στρέµµα.

 

Σε συνδυασµό µε τη µείωση της µοναδιαίας αξίας των δικαιωµάτων στις βοσκήσιµες εκτάσεις στα 12-18 ευρώ το στρέµµα ανάλογα τον αριθµό των βοσκοτόπων, γίνεται προφανές ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος δεν έχει να περιµένει και πολλά από τις άµεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ.

Ειδικότερα, για τη δράση που αφορά την επιδότηση ζωοτροφών για δύο µήνες, η επιδότηση κυµαίνεται από 1,7 στα πεδινά έως 10,5 ευρώ το στρέµµα στα ορεινά αναλόγως την Περιφέρεια. Τα ποσά αυτά προφανώς σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αποτελέσουν επαρκές κίνητρο για αναστολή βόσκησης και µε δεδοµένο την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ζωοτροφών η οποία δεν αναµένεται να αποκλιµακωθεί σε µεγάλο βαθµό το 2023.

Πάντως, η Κοµισιόν σηµειώνει στις παρατηρήσεις της για τα στρατηγικά σχέδια, ότι θα πρέπει να δίνεται ένα επαρκές χρηµατικό κίνητρο για το νέο πρασίνισµα ώστε να µην µείνουν οι δράσεις στα αζήτητα, κάτι που θα πρέπει η χώρα µας να φροντίσει ιδιαίτερα στις δράσεις της κτηνοτροφίας. Πιο αναλυτικά από το νέο πρασίνισµα οι κτηνοτρόφοι έχουν να περιµένουν χρήµατα από τις εξής δράσεις:

1) Αναστολή βόσκησης: α) για τους µήνες Μάρτιο και Απρίλιο στη πεδινή υψοµετρική ζώνη (<600µ.), β) για τους µήνες Απρίλιο και Μάιο στην ηµιορεινή υψοµετρική ζώνη (600-800 µ.) και γ) και για τον µήνα Μάιο στην ορεινή υψοµετρική ζώνη (>800µ.). Θα καλύπτονται οι πρόσθετες δαπάνες για την αγορά ζωοτροφής για τον επιπλέον χρόνο που τα ζώα θα παραµείνουν στο στάβλο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts