γαλα

Την εφαρμογή σε όλη την ελληνική επικράτεια συστήματος ψηφιοποίησης των ελέγχων διακίνησης γάλακτος ζητούν κτηνοτρόφοι με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

 

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτροφικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την επιστολή (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής) αναφέρουν τα τρία πιο σημαντικά θέματα, που ταλαιπωρούν την ελληνική κτηνοτροφία.

Το πιο σημαντικό ίσως θέμα που «καίει» την ελληνική κτηνοτροφία είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγωγών γάλακτος που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης αλλά και μεγάλη πληγή για τον κλάδο αφού «πολλές φορές αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για τη νοθεία ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της χώρας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν δεν περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις και οι νοθεύσεις, διακινδυνεύουμε το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας», τονίζουν.

Επίσης, η έλλειψη ψηφιοποίησης των ισοζυγίων γάλακτος δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των αδύναμων μερών της αλυσίδας, δηλαδή των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ενώ η αναγκαιότητα για τακτική πληκτρολόγηση/ενημέρωση του ΑΡΤΕΜΙΣ, για τη συμφωνία ισοζυγίων κάθε παραγωγού, προβληματίζει και επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους.

«Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα είναι ενήμερος για τα ανωτέρω προβλήματα του κλάδου μας και έχει υλοποιήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK, που δούλευε πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλία για 2 χρόνια, μέχρι που το σταματήσατε. Το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK έχει αποδείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και να συμβάλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων αλλά και να βελτιωθεί, όπου στην εφαρμογή του διαπιστώνονται ατέλειες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξάπλωσης του συστήματος, για να επωφεληθεί η ελληνική κτηνοτροφία», σημειώνουν οι κτηνοτροφικοί φορείς στην επιστολή τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts