Την έντονη ανησυχία για το μέλλον του προϊόντος τους εκφράζουν οι παραγωγοί ελιάς από την περιοχή της Λοκρίδας. Με σημείο αναφοράς τις Λιβανάτες, σε πρόσφατη συνάντησή τους ανέδειξαν τους προβληματισμούς τους για την πορεία της καλλιέργειας της ελιάς, όπως και για την εμπορία της.

Η καλλιέργεια της ποικιλίας «καλαμάτα» έχει αυξητική πορεία την τελευταία δεκαετία στην περιοχή της Λοκρίδας. Μπαίνουν νέες φυτεύσεις και οι τεχνικές καλλιέργειας συνεχώς βελτιώνονται με αποτέλεσμα τα δέντρα να είναι περισσότερο παραγωγικά. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση του προϊόντος είναι μεγάλη και η τιμή παραγωγού ξεπερνά ακόμη και τα 2,5 ευρώ το κιλό.

Δυστυχώς, όμως, αν και οι προοπτικές είναι θετικές, το προϊόν δεν έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και η ελιά διακινείται στην αγορά ως «συνώνυμο της ποικιλίας καλαμάτας», μετά από υπουργική απόφαση. Μία τέτοια προοπτική, ανοίγει τις ορέξεις για ελληνοποιήσεις εισαγόμενων ελιών τύπου καλαμών και στη συνέχεια την πώλησή τους σε ξένες αγορές. Η κατάσταση προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς της περιοχής για το μέλλον της καλλιέργειας.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts