Οι φυτεύσεις της πατάτας Νευροκοπίου γίνονται κάθε χρόνο από τις αρχές Απριλίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

 

Οι φυτεύσεις της πατάτας Νευροκοπίου γίνονται κάθε χρόνο από τις αρχές Απριλίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όμως φέτος οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια του κάμπου και δεν μπορούν οι πατατοπαραγωγοί να προχωρήσουν στις σπορές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «πρώτη χρονιά αντιμετωπίζουμε τέτοια καιρικά φαινόμενα. Έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει τις σπορές αλλά πολλοί ακόμη δεν έχουν αρχίσει.

Εκτιμώ ότι μόλις ένα ποσοστό 20% των εκτάσεων έχει καταφέρει να κάνει σπορά αλλά και αυτή έχει γίνει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τον κάμπο. Και όταν δεν βρέχει οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να στεγνώσει το χώμα. Σε κάποια χωράφια θα πρέπει να περιμένουν οι παραγωγοί ακόμη και 10 ημέρες για να καταφέρουν να μπουν με τα μηχανήματά τους για να καλλιεργήσουν.

Ήδη σε πολλές περιπτώσεις οι σπόροι έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα και δεν θα είναι κατάλληλοι για σπορά. Με αυτές τις συνθήκες είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις στρεμματικές αποδόσεις και στην ποιότητα παραγωγής.

Όσον αφορά τα περσινά αποθέματα τελικά κατάφεραν να πωληθούν αλλά σε χαμηλές τιμές. Οι μεγάλες ποσότητες πατάτας στην περιοχή θα συγκομιστούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts