«Ναι, αν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν παραπάνω ανάγκες θα το κάνουμε», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μαραθώνια και εφ’ όλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής,

όταν ερωτήθηκε αν είναι στις προθέσεις του και της κυβέρνησης να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια που προορίζονται για τη στήριξη των πληττόμενων παραγωγών από τη Covid-19.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη και τους δύο υφυπουργούς και είναι σε θέση να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, για να προσθέσει πως: «Οι αγρότες θα είναι και αυτοί ωφελημένοι από τις γενικές κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν στο 2021. Έχετε όμως δίκαιο ότι υπάρχει και ένα πακέτο με 150 εκατ. ευρώ, το οποίο, ήδη, εκταμιεύεται στοχευμένα, γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχει μια εποχικότητα στον πρωτογενή τομέα κι ανάλογα με το πού προκύπτουν προβλήματα, υπάρχει και ανάλογη υποστήριξη. Από το υπουργείο έχει ήδη στηριχθεί η μεσαία αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η παραγωγή σπαραγγιών, για να αναφέρω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα καλλιεργητών, οι οποίοι χρειάστηκαν στήριξη. Από την άλλη, υπάρχουν και τομείς όπως το ρύζι, τα κεράσια και τα οπωροκηπευτικά που πήγαν καλύτερα στη διάρκεια της πανδημίας και αυτό δείχνει τη δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και σε δύσκολες συνθήκες».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να διαφανεί πως ένας από τους τομείς που θα είναι ευνοημένοι από τους πόρους που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ο πρωτογενής.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει κάνει ήδη πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν στα πλαίσια των προτάσεων που έχουμε ζητήσει από όλα τα υπουργεία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι όπως καταλαβαίνεται, τα ζητήματα της έξυπνης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας και του πρωτογενούς τομέα είναι στο επίκεντρο των δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Είτε μιλάμε για τη μείωση του κόστους ενέργειας, είτε για την καλύτερη διαχείριση του νερού και την έξυπνη ψηφιακή γεωργία, στην οποία νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε ακόμη άλματα παραγωγικότητας. Δεν έχουμε ακόμη διανοηθεί το πόσο μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά μας. Και είμαι βέβαιος πως οι αγρότες που δεν δίστασαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, θα είναι οι πρώτοι που θα αγκαλιάσουν αυτή την πολιτική».

Πονεμένη ιστορία ο Αχελώος, να το δούμε με φρέσκια ματιά

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Αχελώου, ο πρωθυπουργός αφού έκανε λόγο για «πονεμένη ιστορία», σημείωσε πως «έχουμε κάποια έργα υποδομής, τη Συκιά και τη Μεσοχώρα, τα οποία είναι αδιανόητο να έχουμε ξοδέψει ως ελληνικό δημόσιο παραπάνω από 700 εκατ. ευρώ και τα έργα αυτά να κάθονται. Ειδικά το φράγμα της Μεσοχώρας, το οποίο μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό υδροηλεκτρικό έργο για τη ΔΕΗ, είναι επιβεβλημένο και πρέπει να λειτουργήσει».

Υπογράμμισε μάλιστα, πως στο πλαίσιο των υφιστάμενων υποδομών «θα πρέπει να ξαναδούμε τη δυνατότητα μιας πολύ περιορισμένης μεταφοράς πολύ περιορισμένων υδάτινων πόρων από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, της τάξης των 250 εκατ. κυβικών μέτρων. Είναι ένα ζήτημα που έχει πάρα πολλές ιστορικές νομικές εκκρεμότητες, όμως νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε το project Αχελώο με βάση τα σημερινά δεδομένα κι ανάγκες και βάση της ιστορίας του με μια φρέσκια ματιά».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως πέραν της περίπτωσης του Αχελώου υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης στη Θεσσαλία, που ενδεχομένως να κοστίσουν λιγότερο και να επιτρέψουν να εξοικονομήσουμε πολύ νερό. «Είναι κάτι σίγουρα που θα το δούμε πολύ προσεκτικά, σε συνεννόηση και με τον αρμόδιο υφυπουργό  που προέρχεται από τη Θεσσαλία και έχει αναλάβει το σύνολο των υποδομών που έχουν να κάνουν με την άρδευση», είπε χαρακτηριστικά.

Θετικό βήμα η απόσυρση του Oruc Reis

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως ένα θετικό πρώτο βήμα την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» στο λιμάνι της Αττάλειας και εξέφρασε την ελπίδα πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα να έχει συνέχεια, προσθέτοντας ότι αν υπάρξουν δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρές συμμαχίες και ότι ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η μόνη διαφορά που υπάρχει και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ αρνήθηκε πως ασκεί μυστική διπλωματία.

Σε σχέση με τον τομέα της Άμυνας, επισήμανε πως προχωρά η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ξεκαθάρισε ότι «η χώρα δεν θα μπει σε κούρσα εξοπλισμών και δεν θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος», ενώ για το προωθούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα είπε ότι είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Σημείωσε ακόμη ότι αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα άλλα ζητήματα και κατέστησε σαφές πως δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Χαρακτήρισε επίσης την Ανατολική Μεσόγειο μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για όλη την Ευρώπη, τόνισε πως η διπλωματική θέση της Ελλάδας σήμερα είναι ισχυρή και πως «έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας».

Για την Οικονομία εστίασε στα μέτρα που είχε ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, προανάγγειλε μέσα στο μήνα διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, τόνισε πως εγγυάται προσωπικά ότι δεν θα κοπούν συντάξεις και επισήμανε ότι θα επιδιωχθεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση τόσο στις ιδιωτικές, όσο και στις δημόσιες επενδύσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr/

Recommended Posts