Μεταξύ 10 και 15 Σεπτεμβρίου 2023 αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη της Ernst & Young προς την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), για τις προαπαιτούμενες ενέργειες πριν την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, ως ενιαίου φορέα ανάδειξης αγροτικών συνεταιριστικών προϊόντων προς τις αγορές του εξωτερικού.

 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Food Report, όπου τόνισε πως κύριο μέλημα της εξαγωγικής εταιρείας είναι η προώθηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, από ελληνικούς συνεταιρισμούς, κάτω από την «ομπρέλα» ενιαίου brand, με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η νέα εταιρεία θα ονομαστεί Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές (CoGreExpo, Cooperative Greek Exports), με στόχο απευθείας κεντρικές συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. «Όταν δημιουργείς καλάθι με ποσότητα και ποικιλία προϊόντων, μπορείς να προσεγγίσεις ευκολότερα το ράφι του εξωτερικού», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

«Στοχεύουμε να επικεντρωθούμε σε βασικά προϊόντα αγροτικής παραγωγής και διατροφής, όπου μπορούμε να εγγυηθούμε σεβαστές παραγόμενες ποσότητες και επίσης, συνυπολογίζουμε τον παράγοντα να έχουν αντοχή στο ταξίδι. Θα ξεκινήσουμε με τα προϊόντα μεγαλύτερης παραγωγής και ζήτησης, γνωστά στο εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι θα επεκτείνουμε αργότερα το μπουκέτο», πρόσθεσε.

Η Ernst & Young ανέλαβε το έργο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνοοικονομικής και νομικής υποστήριξης και την υποχρέωση έναντι της ΕΘΕΑΣ να χαρτογραφήσει τη διεθνή αγορά και να μελετήσει αντίστοιχες εμπορικές εταιρείες εθνικού χαρακτήρα: ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία.

Προγραμματίζει έρευνα επάνω σε διεθνείς βάσεις δεδομένων για αγοραστικές τάσεις ενδιαφέροντος γύρω από τα αγροτικά προϊόντα για να παραδώσει ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών για την ελληνική πραγματικότητα. «Θέλουμε να αντιγράψουμε το ισπανικό μοντέλο της Anecop και της ιταλικής Apo Conerpo», επεσήμανε. «Μετά από την ανάδειξη των χωρών – στόχων, η νέα εξαγωγική εταιρεία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ισχυρή κεφαλαιακή υποστήριξη βάσει του μεγέθους κάθε συνεταιρισμού» τόνισε.

«Όσοι δεν εισέλθουν στο εταιρικό μετοχικό κεφάλαιο, θα μπορούν να αντισυμβάλλονται, με δεσμεύσεις όγκων παραγωγής και σχετικές ρήτρες, ώστε να ωφεληθούν από τις κεντρικές συμφωνίες», διευκρίνισε.

Recommended Posts