Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, τα στάδια του ετήσιου κύκλου ζωής των αιγοπροβατίνων που εκτρέφονται σε  γαλακτοπαραγωγική μονάδα είναι: ο οίστρος, η επίβαση, η γονιμοποίηση, η κυοφορία, ο τοκετός, η γαλουχία, η γαλακτοπαραγωγή και η ξηρά περίοδος.

Κατά την ξηρά περίοδο, που είναι απαραίτητη για τα ζώα, ο μαστός ξεκουράζεται και έτσι εκείνα χρησιμοποιούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία της διατροφής τους, για την σωστή ανάπτυξη των εμβρύων που κυοφορούν.

Για αυτούς τους λόγους, η ξηρά περίοδος θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 2 μήνες και ποτέ λιγότερο, αφού είναι το απαραίτητο χρονικό διάστημα των ζώων, για την κατάλληλη προετοιμασία της γαλακτικής περίοδου που θα ακολουθήσει, μετά τη γέννα. Η προσεγμένη διατροφή, σε αυτή την ξηρά περίοδο, είναι θεμελιώδης όπως επίσης και η παρακολούθηση για πρόληψη μαστίτιδας και τυχόν θεραπεία της, αν διαπιστωθεί όπως επίσης και ο εμβολιασμός μετά την τελευταία άλμεξη.

Θεραπεία και πρόληψη για τις μαστίτιδες

Μετά την τελευταία άλμεξη συνήθως χορηγείται αντιβίωση, μακράς διάρκειας για μαστίτιδες, ενδομαστικά κατά τη ξηρά περιόδο, σε όλα τα ζώα που είχαν εμφανίσει μαστίτιδα στην προηγούμενη γαλακτική περίοδο ή μπορεί να συνεχίζουν να βγάζουν γάλα. Για την πρόληψη από μαστίτιδες κατά τη διάρκεια της νέας γαλακτικής περιόδου είναι καλό τα ζώα να εμβολιάζονται με ειδικά εμβόλια κατά της μαστίτιδας, που συνήθως απαιτούν κάθε χρόνο επαναληπτική χορήγηση, 20 ημέρες μετά την πρώτη εφαρμογή του εμβολίου.

 

 

Διαβάστε την συνέχεια στο emvolos.gr

Recommended Posts