Μια ανάσα οικονοµικής ρευστότητας είναι τα 5,69 εκατ. ευρώ που θα µοιραστούν οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, από το καθεστώς de minimis για απώλειες στο εισόδηµά τους το 2022 και αυτό γιατί η νέα καλλιεργητική χρονιά ξεκινά µε το… αριστερό, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, που καθυστερούν τη σπορά.

 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή της οικονοµικής ενίσχυσης υπογράφηκε, ήδη, από τα συναρµόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονοµικών και Ανάπτυξης και είναι πλέον θέµα χρόνου να πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασµούς των παραγωγών. «Η ενίσχυση αφορά σε όλες τις ποικιλίες καπνού αδιακρίτως και για όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας. Είναι µια βοήθεια την οποία την περιµένουµε καιρό και ελπίζουµε να την πάρουµε τις αµέσως επόµενες ηµέρες», είπε στην Agrenda ο Βαγγέλης Γιαννώτας, πρόεδρος του ΑΣΚ Λόφων Πιερίας, αλλά και της «Καπνική», του συλλογικού οργάνου των συνεταιριστικών οργανώσεων καπνοπαραγωγών της χώρας.

Οι βροχές δεν αφήνουν να γίνει το φύτεµα της ποικιλίας Κατερίνη

Αναφερόµενος στη νέα καλλιεργητική σεζόν, ο έµπειρος συνεταιριστής σηµειώνει ότι οι ακατάπαυστες βροχές τον Απρίλιο, που συνεχίζονται και στο διανυθέν διάστηµα του Μαΐου, έχουν «σπείρει» απογοήτευση στους καπνοπαραγωγούς, ιδιαίτερα της ποικιλίας «Κατερίνη», καθώς δεν µπορούν να µπουν στα χωράφια και να φυτέψουν τα φυτά τους.

«Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχουµε φυτέψει ήδη τα φετινά φυτά από την 1η Μαΐου. Ωστόσο, οι συνεχόµενες βροχοπτώσεις σε όλο το πρώτο δεκαπενθήµερο του µήνα, δεν έχουν επιτρέψει να ξεκινήσει καν η διαδικασία και τα φυτά στα φυτώρια µεγαλώνουν, µε κίνδυνο, αν δεν στρώσει γρήγορα ο καιρός, να έχουµε µεγάλη απώλεια που µπορεί να φτάσει ακόµη και στο 80% του φυτικού κεφαλαίου», υποστηρίζει ο κ. Γιαννώτας. Όπως εξηγεί, υπάρχει ακόµη περιθώριο, άλλες περίπου 10 ηµέρες για να γίνει η σπορά, όµως, όσο συνεχίζεται η καθυστέρηση αυτή εγκυµονεί τον κίνδυνο η χρονιά να έχει µειωµένες αποδόσεις.

Καλύτερα για τον Μπασµά

Σε καλύτερη µοίρα, όπως σηµειώνει ο ίδιος, είναι ο Μπασµάς, ο οποίος φυτεύεται γύρω στις 10-15 Ιουνίου, ενώ για τα Berley και τα Virginia, οι παραγωγοί «κουρεύουν» τα φυτά τους στα φυτώρια, προκειµένου να καθυστερήσουν στην ανάπτυξή τους, µέχρι να φυτευτούν στα χωράφια.

Λιγότερα στρέµµατα και παραγωγοί

Ανεξάρτητα από την επίδραση που θα έχουν τα καιρικά φαινόµενα στην καλλιέργεια, πάντως, η χρονιά και φέτος στην Πιερία θα έχει µειωµένα στρέµµατα και αριθµό παραγωγών που θα ασχοληθούν µε τον καπνό.

«Βλέπουµε ότι θα έχουµε µια µείωση τουλάχιστον 20% στις εκτάσεις, διότι πολλοί τα παρατάνε επειδή δεν βγάζουν ικανοποιητικό εισόδηµα, άλλοι βγαίνουν στη σύνταξη και οι νέοι δεν µπαίνουν στο επάγγελµα», διευκρινίζει ο κ. Γιαννώτας. Σηµειώνει δε, πως «πέρυσι, µε βάση τα στοιχεία των συµβολαίων µε τις µεταποιητικές επιχειρήσεις, ο αριθµός των καπνοπαραγωγών στην Πιερία ήταν µειωµένος κατά 600 άτοµα, σε σχέση µε το 2021, ενώ η ποικιλία Κατερίνη µε το ζόρι έπιασε τους 2.500 τόνους, συνολικά σε όλο το νοµό».

Χάνεται 40% των ιστορικών δικαιωµάτων

Τη µη ελκυστικότητα της καλλιέργειας πλέον επιδεινώνει και η νέα ΚΑΠ, καθώς όπως λέει ο Βαγγέλης Γιαννώτας, πρόεδρος του ΑΣΚ Λόφων Πιερίας «θα χαθεί άλλο ένα 40% ιστορικών δικαιωµάτων και ένα δέλεαρ για τους καπνοπαραγωγούς». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «πληρωθήκαµε το 2022 την Κατερίνη µε στήσιµο στα 5,30 ευρώ, 50 λεπτά πάνω από το 2021, αλλά αν δεν πάµε τουλάχιστον στα 6 ευρώ η δουλειά δεν βγαίνει και η καλλιέργεια θα εξαλειφθεί».

Recommended Posts