Κινήσεις που λίγο έως πολύ έρχονται να διαμορφώσουν γερές βάσεις στα 40 με 45 λεπτά για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι και στα 30 λεπτά για το καλαμπόκι νέας εσοδείας επιχειρούν οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες τα μεγάλα παραγωγικά κέντρα του Καναδά και της Ευρώπης αντίστοιχα.

 

Αν σημειώθηκε κάτι αναπάντεχο μετά την τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) αυτό ήταν το τρόπος με τον οποίο αυτές αντέδρασαν σε μια θεωρητικά πτωτική αξιολόγηση των ισορροπιών. Με τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού να αυξάνονται κατά 5 εκατ. τόνους στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου (στους 305 εκατ. τόνους έναντι των 300 εκατ. τόνων που υπολόγιζε το USDA τον περασμένο μήνα) οι αγορές στην Ευρώπη, αντέδρασαν στην ουσία τους ανοδικά με τα συμβόλαια της νέας περιόδου (Νοέμβριος 2022, Μάρτιος 2023) να σπάνε το ταβάνι των 300 ευρώ ο τόνος την Δευτέρα 11 Απριλίου.

Μάλιστα, διαμορφώνεται μια συμφωνία ως προς τις τιμές που πληρώνει η φυσική αγορά και αυτές των συμβολαίων, με αρκετούς εμπόρους να προσεγγίζουν αυτήν την περίοδο αγρότες στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους κλειστά συμβόλαια αγοράς με 30 λεπτά το κιλό και ρήτρα την παράδοση όλης της αναμενόμενης σοδειάς. Σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες ποσότητες από τον τελευταίο αλωνισμό, η αγορά πληρώνει στον παραγωγό 42 λεπτά το κιλό, με την τιμή δηλαδή να έχει σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες, με το εμπόριο από εκεί και πέρα να χρεώνει αρκετά παραπάνω σε κτηνοτρόφους, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Agrenda.

Σε ό,τι αφορά πάντως στις συμφωνίες για τη νέα σοδειά, αρκετοί είναι διστακτικοί στο να προβούν σε φιξαρίσματα, πριν ακόμα ολοκληρωθεί και η περίοδος της σποράς, ωστόσο η αγωνία του εμπορίου να εξασφαλίσει από τώρα κάποιες ποσότητες, δείχνει πόσο στενά είναι τα περιθώρια και τα αποθέματα σε συνάρτηση με τη ζήτηση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts