Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς τιµές καλαµποκιού προχωρούν οι σπορές στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ ήδη διαφαίνεται µια τάση ενίσχυσης των στρεµµάτων, όσο οι παραγωγοί λαµβάνουν εξασφαλίσεις για την καλή εµπορική πορεία του προϊόντος τουλάχιστον µέχρι το τέλος του 2022.

 

Στο διεθνές προσκήνιο, η Κίνα εξακολουθεί να «σκουπίζει» τα αποθέµατα των Ηνωµένων Πολιτειών, µε αγορά 1 εκατ. τόνων την προηγούµενη εβδοµάδα, όσο οι σπορές εκεί προχωρούν µε πιο αργό ρυθµό, κάτι που αποδίδεται τόσο στις καιρικές συνθήκες, όσο και στις επιπλοκές εξαιτίας των ακριβών εισροών.

Πλέον διαµορφώνεται µια συµφωνία ως προς τις τιµές που πληρώνει η φυσική αγορά για τη νέα σοδειά και τις τιµές των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης, µε αρκετούς εµπόρους να προσεγγίζουν αγρότες στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους κλειστά συµβόλαια αγοράς µε 30 λεπτά και ρήτρα την παράδοση όλης της αναµενόµενης σοδειάς. Στα διαθέσιµα αποθέµατα, για τα περισσότερα παραγωγικά καλαµπόκια, η τιµή έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 40 µε 41 λεπτά εδώ και δύο-τρεις εβδοµάδες, µε το εµπόριο από εκεί και πέρα να χρεώνει αρκετά παραπάνω σε κτηνοτρόφους, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda.

Οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν από 42 λεπτά το κιλό και πάνω στις αποθήκες εµπόρου για το σακιασµένο, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα µεταφοράς. Η φυσική αγορά στην Ιταλία κινείται µε µέση τιµή στα 375 ευρώ, από τα υψηλά των 405 ευρώ προ ολίγων ηµερών, ενώ στο Μπορντό και το Ρήνο, τα FOB διαµορφώνονται στα 342 και 362 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα. Παρά την αυξηµένη παραγωγή στην Ευρώπη πέρυσι (+7% από τον µέσο όρο 5ετίας), φαίνεται ότι τα αποθέµατα είναι περιορισµένα και οι ισορροπίες πιο εύθραυστες για τις εισαγωγικές χώρες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts