Όσο καθυστερεί να λάβει μέτρα στήριξης για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση προς τον υπουργό, Μάκη Βορίδη.

Ειδικά καθώς φαίνεται ότι τα 150 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λόγω των επιπτώσεων που έχει υποστεί από την κρίση της πανδημίας, δεν είναι αρκετά και ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα δοθεί στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του Agro24 μόνο 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή ενισχύσεων de minimis προς τους αγρότες, σκτοχευμένα σε πληγέντες κλάδους από την πανδημία και όχι οριζόντια. Άλλα 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους αλιείς και τα υπόλοιπα σε μεταποιητές, χωρίς να έχει προβλεφθεί τι θα γίνει με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που διαθέτουν μεταποιητικές παραγωγικές μονάδες.

Οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή μόνο τις δύο τελευταίες μέρες, 6 και 7 Απριλίου

Με ερώτηση που κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η Κυβέρνηση αντί να στέκεται αρωγός μεταφέρει πρόσθετα βάρη στον αγροτικό κόσμο» επισημαίνουν πως χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα οδηγούνται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την Κυβέρνηση προκλητικά να τους εξαιρεί ακόμη και από τα ελλιπή, έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα.

Δείτε περισσότερα εδώ

Μέτρα για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» κρέατος ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, ζητούν να οριστούν όροι λειτουργίας των σφαγείων σε όλη τη χώρα ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού ενόψει της αυξημένης κίνησης του Πάσχα αλλά παράλληλα να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα και οι κτηνοτρόφοι. Επίσης να ενταχθεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας στους πληττόμενους από την κρίση της πανδημίας, ώστε να γίνει αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών, φορολογικών, τραπεζικών κ.λπ. υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων, να δοθεί άμεσα η συνδεδεμένη ενίσχυση και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησής της όπως ζητούν πολλοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι.

Δείτε περισσότερα εδώ

Άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, ζητά με ερώτησή της, που κατέθεσε στις 6 Απριλίου, η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Ολόκληρη η ερώτηση εδώ

«Ποιο είναι το σχέδιο και τα μέτρα της Κυβέρνησης στο επείγον ζήτημα της διατροφικής επάρκειας (ασφάλειας) του πληθυσμού της Χώρας, αφού απαιτείται ρευστότητα ενός δισ. ευρώ για την προστασία της σημερινής παραγωγής, της απρόσκοπτης συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας, των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα;» ρωτά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Ολόκληρη η ερώτηση εδώ

Θανάσης Λιούτας: Οι κτηνοτρόφοι των Τρικάλων δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους

Τις αγωνίες και τους φόβους που εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι ενστερνίζεται ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Θανάσης Λιούτας. Καταγράφοντας όλες αυτές τις αγωνίες σε επίπεδο νομού και πανελλαδικά, κοινοποίησε στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας μέσω αυτής την ανάγκη στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας δε θα μπορέσουν να πωλήσουν τα αμνοερίφία τους.

Ο Τρικαλινός βουλευτής κατανοώντας πολύ καλά την ανησυχία και τον φόβο των κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων, αλλά και συνολικά των κτηνοτρόφων της χώρας μας και λειτουργώντας πάντα πιστά μεταφέροντας προς την κεντρική διοίκηση τις ανησυχίες και τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να επιληφθούν της κατάστασης και να μεριμνήσουν για μέτρα στήριξης.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Λιούτα επισυνάπτεται κάτωθι.

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω τις ανησυχίες του συνόλου των κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων που είμαι βέβαιος ότι είναι και ανησυχίες του συνόλου των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Ο προγραμματισμός των κτηνοτρόφων για την πώληση των αμνοεριφίων τους, ενόψει των γιορτινών ημέρων του Πάσχα αναπόφευκτα αλλάζει, λόγω της πολύ σκληρής πραγματικότητας που όλοι ζούμε εξαιτίας της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.

Το μείζον διακύβευμα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας οδήγησε την κυβέρνησή μας στην άκρως δικαιολογημένη επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα οι κρίσιμες συνθήκες στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο έχουν καταστήσει τις εξαγωγές δύσκολες και περιορισμένες.

Τα παραπάνω δημιουργούν σε κάθε περίπτωση μεγάλη ανησυχία και φόβο στους Έλληνες κτηνοτρόφους αναφορικά με την απώλεια προσδοκώμενου εισοδήματος.

Για τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την οικογένειά του, η πώληση των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα δημιουργεί έσοδο ζωτικής σημασίας.

Επιπρόσθετα, η απώλεια εισοδήματος θα οδηγήσει τον κτηνοτρόφο σε αδυναμία καλής συντήρησης του ποιμνίου (σε αδυναμία εξόφλησης παλαιότερων και αγοράς νέων ζωοτροφών).

Είμαι βέβαιος, κύριοι συνάδελφοι, ότι θα εξετάσετε την κατάσταση και θα μεριμνήσετε για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων μας.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι μεγαλειώδους σημασίας. Ένας ισχυρός και όχι αποδυναμωμένος πρωτογενής τομέας θα μπορέσει να λειτουργήσει και να συνδράμει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας, με το πέρας της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε.».

Αχιλλέας Λιούτας, πρόεδρος Ένωσης Τρικάλων: Χρειάζεται ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και την μεταποίηση αυτής

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποίησε ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας

Αναγκαιότητα θεωρεί την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολιτικών με ουσιαστική στήριξη των αγροτών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας.

Αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και την αγωνία των αγροτών, στις δύσκολες περιόδους που βιώνουμε με την εξάπλωση του κορονοϊού ο κ. Λιούτας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, για την ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και την μεταποίηση αυτής.

Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρο Κοντό.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τονίζονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι θεμελιώδους σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Απαιτείται ένας επανασχεδιασμός μιας νέας πολιτικής που θα επιτρέψει την ελληνική γεωργία να ανταποκριθεί στο ρόλο που είχε πάντα στις κρίσιμες στιγμές. Εκείνο του στυλοβάτη της εγχώριας παραγωγής και ελληνικής οικονομίας ειδικά τώρα που το περιβάλλον προσφέρεται γιατί το κοινοτικό πλαίσιο χαλαρώνει, νέοι οικονοµικοί πόροι για τη γεωργία αναζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το «έκτακτο αγροτικό πρόγραµµα» που ζητούν οι παραγωγικοί φορείς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τις ταµειακές ροές των εκμεταλλεύσεων.

Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών με ουσιαστική στήριξη των αγροτών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, τώρα όσο είναι ακόμη καιρός.

Επίσης, θεωρώ επιβεβλημένη την άμεση ενεργοποίηση, με νέους προϋπολογισμούς, όλων των προγραμμάτων του πρωτογενούς τομέα, όπως Δράση 4.2.1 – Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη, Σχέδια Βελτίωσης, Νέων Αγροτών, LEADER κ.α. προκειμένου να στηριχθεί στην πράξη ο παραγωγικός και αγροδιατροφικός τομέας της χώρας.».

ΑΣ Ημαθίας: Μένουμε σπίτι… Μένουμε στα χωράφια… Μένουμε και απλήρωτοι

Η άνευ προηγούμενου κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη, αλλά και γενικότερα η παγκόσμια κοινότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχει αντίκτυπο, εκτός της καθημερινότητας και στο αγροκτηνοτροφικό κλάδο.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η άμεση λήψη αποφάσεων, μετά από συντονισμένες ενέργειες και μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος για την ελαχιστοποίηση απωλειών, μέτρα στήριξης σε μη οριζόντια βάση, τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Την οικονομική εξαθλίωση εξακολουθούν να βιώνουν οι παραγωγοί της Ημαθίας οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τις περσινές ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειες η φονική κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου, παρά τις όποιες υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη για συντόμευση των διαδικασιών και αποπληρωμής των παραγωγών.

Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΓΑ, μας ενημέρωσαν ότι στην πληρωμή που θα γίνει πριν το Πάσχα, δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις από τις ζημιές της 10ης Ιουλίου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts