Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με επιστολή του εγείρει το ζήτημα της κατοχύρωσης του γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης και θέτει μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη διαδικασία.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο Σύνδεσμος αν ανατρέξει κάποιος στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνέχεια συνάντησης που είχε η Υφυπουργός με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, της διεπαγγελματικής κρέατος, της βιομηχανίας κρέατος και χοιροτρόφων, εν όψει της κατάθεσης του φακέλου για την κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας), θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση».

Όμως σε ανακοίνωση της ΕΔΟΚ με τίτλο “Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ” σημειώνεται πως «στον φάκελο αναφέρεται ότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα».

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι δυο ανακοινώσεις προκάλεσαν ερωτηματικά στον ΣΕΚ και στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένα τα οφέλη που θα έχει η αναγνώριση του γύρου ως ΠΓΕ για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες του κλάδου, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα με σχετική ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ερωτά τα εξής:

-Καθώς για το γύρο από ελληνικό κρέας θα προβλέπεται ειδική επισήμανση επιπλέον της ένδειξης ΠΓΕ, αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει και γύρος με εισαγόμενες πρώτες ύλες που θα έχει την ένδειξη ΠΓΕ;

-Αν ναι σε ποιο ποσοστό αναλογίας και με ποιες διαδικασίες θα παράγεται;

-Με δεδομένο πως ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα θα υπάρχει και εισαγόμενη πρώτη ύλη από ζώα που δεν γεννήθηκαν ούτε εκτρέφονται στη χώρα μας;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts