europaiki_enwsh_1

Ο προηγούμενος Φεβρουάριος παρουσίασε μια σειρά προκλήσεων για το διεθνές εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., όπως η πανδημία του Covid-19, οι δασμοί των ΗΠΑ και η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφτασαν σε μηνιαία αξία 15,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 4,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019), ενώ η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ (0,7% πάνω από το επίπεδο Φεβρουαρίου 2019).

Παρά τις προκλήσεις, ορισμένα προϊόντα και χώρες σημείωσαν αύξηση στις εμπορικές αξίες, όπως περιγράφεται στη μηνιαία εμπορική έκθεση για τον Φεβρουάριο του 2020, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 4 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιδημία του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρέασε τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ στην Κίνα, καθώς οι μηνιαίες αξίες αυξήθηκαν κατά 291 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019. Η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος, βρεφικών τροφών, παραπροϊόντων κρεάτων και σίτου και χονδροειδών σπόρων.

Αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης για την Αλγερία (αύξηση 110 εκατ. ευρώ), την Σαουδική Αραβία (84 εκατ. Ευρώ) και την Ιαπωνία (αύξηση 69 εκατ. ευρώ).

Τον πρώτο μήνα της μεταβατικής περιόδου του Brexit, η αξία των εξαγωγών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 364 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε υπό συνθήκες ενιαίας αγοράς.

Στις ΗΠΑ, οι δασμοί για προϊόντα της ΕΕ όπως το κρασί, το τυρί και το ελαιόλαδο συνέβαλαν στη μείωση των αξιών των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής κατά 66 εκατομμύρια ευρώ.

Πτώσεις καταγράφηκαν επίσης για το Χονγκ Κονγκ (κατά 48 εκατομμύρια ευρώ) και τον Λίβανο (κάτω από 36 εκατομμύρια ευρώ).

Η αύξηση της κατανάλωσης κακάου στην ΕΕ οδήγησε σε αύξηση της μηνιαίας αξίας εισαγωγής προϊόντων από την Ακτή του Ελεφαντοστού (αύξηση 82 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης για τον Καναδά (κατά 74 εκατομμύρια ευρώ) και την Ινδονησία ( αύξηση 60 εκατομμυρίων ευρώ).

Ωστόσο, η αξία των εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 113 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημειώθηκαν επίσης πτώσεις για την Αργεντινή (πτώση 62 εκατομμυρίων ευρώ) και τις ΗΠΑ (κατά 55 εκατομμύρια ευρώ).

Όσον αφορά τα εμπορεύματα, τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ σημείωσαν πτώση στις μηνιαίες εξαγωγικές τους τιμές σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι πιο αξιοσημείωτες πτώσεις ήρθαν για το κρασί (μείωση 142 εκατ. ευρώ), ακατέργαστα δέρματα (μείωση κατά 34 εκατ. ευρώ) ), οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ (κάτω 32 εκατ. ευρώ), βαμβάκι (πτώση 31 εκατ. ευρώ) και ζάχαρη από ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμο (μείωση 31 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, η εξαγωγική αξία ορισμένων προϊόντων αυξήθηκε, όπως το χοιρινό κρέας (αύξηση 278 εκατομμυρίων ευρώ), το σιτάρι (κατά 228 εκατομμύρια ευρώ) και οι χονδροειδείς σπόροι (αύξηση 145 εκατομμυρίων ευρώ).

Ένας μικρός αριθμός προϊόντων σημείωσε αύξηση στις μηνιαίες αξίες εισαγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων (άνοδος 138 εκατομμυρίων ευρώ), των φρέσκων και ξηρών τροπικών φρούτων (κατά 98 εκατομμύρια ευρώ) και των ελαιούχων σπόρων (εκτός από τη σόγια) (αύξηση 69 εκατομμύρια ευρώ).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts