Το γεγονός ότι το νερό που παρέχει ο ΤΟΕΒ από το φράγμα του Αναβάλου για τα ποτίσματα στον Αργολικό Κάμπο, είναι επί της ουσίας θαλασσινό, καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας.

 

Σύμφωνα με την καταγγελία, από τις πρώτες ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν, φαίνεται ότι η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Αναβάλου, ξεπερνάει τα 3000 ppm. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ποτίζουμε με θαλασσινό νερό και με μαθηματική ακρίβεια οι καλλιέργειες θα βγουν εκτός παραγωγής σε 2-3 χρόνια! Μιλάμε για την πλήρη εγκατάλειψη του αργολικού κάμπου!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος, όσοι αγρότες ποτίζουν από ιδιωτικές γεωτρήσεις, παρατηρούν μείωση του αντλούμενου νερού μέχρι και 50%, χωρίς ακόμη να υπάρχουν μεγάλες ανάγκες λόγω καλοκαιριού.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια διπλασίασε προκλητικά την τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ, καθώς και αύξησε το ετήσιο πάγιο. Και όλο αυτό χωρίς καν να ενημερώσει τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ.

Σύσκεψη στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιουνίου στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, για μία ακόμα φορά επισημάνθηκε το πρόβλημα της ποιότητας του νερού του Αναβάλλου. Είναι σαν να ρίχνουμε αλάτι στο γόνιμο έδαφος, αν να ποτίζουμε με θάλασσα, είπαν.

Στο κάλεσμα των αγροτών ανταποκρίθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γ. Ανδριανός, Γ. Γαβρήλος και Α. Πουλάς, ο αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωποι των ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Πολλοί κάνουν λόγο για επερχόμενη πλήρη εγκατάλειψη του αργολικού κάμπου, αφού η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Αναβάλου, βρίσκεται πολύ υψηλά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα αυτές να κινδυνεύουν να βγουν εκτός παραγωγής σε 2 με 3 χρόνια. Την ίδια ώρα διπλασιάστηκε σχεδόν η τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ, ενώ αυξήθηκε και το ετήσιο πάγιο.

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts