Αντιμέτωποι με τις προτάσεις για κανονιστικές αλλαγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τομέα οίνων καταγγέλλουν για κινδύνους οπισθοδρόμησης στην προστασία των ΓΕ.

 

«Είμαστε οι πρωταγωνιστές των ΓΕ για περισσότερο από έναν αιώνα και δεν σκοπεύουμε να γίνουμε προξενικά επιμελητήρια, αλλά να παραμείνουμε συνδικάτα οινοποιών» επισημαίνει ο Eric Tesson.

Η πρόταση για την αναθεώρηση του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, 31 Μαρτίου, θα επιτρέψει την «αύξηση της χρήσης ΓΕ σε ολόκληρη την Ένωση προκειμένου να ωφεληθεί η οικονομία των αγροτών, ώστε να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ειδικά στο διαδίκτυο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα όραμα που δεν συμμερίζεται ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ, ο οποίος ανακοίνωσε: «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωτικότητα του κλάδου» προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οίνων Προέλευσης σε δελτίο τύπου. (EFOW) . Υπερασπιζόμενος τα κρασιά υπό Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ο οργανισμός ανησυχεί ιδιαίτερα για τη μελλοντική συμμετοχή του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αγγλοσαξονική προσέγγιση για την προστασία των εμπορικών σημάτων και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (GI).

Τεχνική υποστήριξη από τον EUIPO

Στην πρότασή της, η Επιτροπή αναφέρεται σε μια συντομευμένη και απλουστευμένη διαδικασία εγγραφής: “οι διάφοροι τεχνικοί και διαδικαστικοί κανόνες σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις θα συγχωνευθούν, με αποτέλεσμα μια ενιαία απλουστευμένη διαδικασία για την καταχώριση των ΓΕ για τους αιτούντες στην ΕΕ και για εκείνες των Τρίτων Χωρών “.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts