Σε ΦΕΚ (ΦΕΚ 3071 Β/9-5-2023 και ΦΕΚ 3072 Β/ 9-5-2023) δημοσιεύθηκαν οι πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις της ΚΑΠ 2023-2027, που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος.

 

Η δημοσίευση των αποφάσεων φέρνει την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα έχουν θεσμοθετήσει το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα πληρωμών τους. Η σύνταξη των αποφάσεων που εξειδικεύουν το εφαρμοστικό πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ κατά το ξεκίνημά της, είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία.

Η επιτυχής ολοκλήρωσή της, υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας και του συντονισμού των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ειδικότερα των υπαλλήλων και των στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αλλά και του επίσημου Τεχνικού Συμβούλου του Υπουργείου για τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ).

Με την έκδοση των αποφάσεων αυτών ορίζεται ο βασικός κορμός του πλαισίου εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα βάση του οποίου θα αξιοποιηθούν τα 19,3 δισ. ευρώ της ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027. Συγκεκριμένα με τις παραπάνω αποφάσεις που αφορούν τον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ καθορίστηκε το πλαίσιο εισροών 1,9 δισ. ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2023-2027. Χρήματα που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη και εκσυγχρονισμό της αγροτικής μας παραγωγής.

Παράλληλα, διαμορφώνεται και το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, μόνο 5 έχουν ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η υπογραφή επόμενης διάταξης που θα συμπληρώσει το εφαρμοστικό πλαίσιο.

Να αναφέρουμε πως αν και μόνο σε πέντε χώρες από τις 27 έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023, η ΕΘΕΑΣ και οι συνεταιρισμοί καλούν το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επιταχυνθεί άμεσα η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης για τους αγρότες, τους οποίους καλούμε να συμβουλεύονται τους συνεταιρισμούς για τη σωστή συμπλήρωση των αιτήσεων για να μη χαθούν ενισχύσεις σε μία χρονιά, όπου οι αλλαγές στην Αναδιανεμητική, στα Οικολογικά Σχήματα και στις Αιρεσιμότητες είναι σημαντικές.

Όσα δήλωσε ο κ. Γιώργος Στύλιος

Ο κ. Στύλιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα 19,3 δισ. ευρώ της Νέας ΚΑΠ θα κατευθυνθούν για την στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενή μας τομέα. Μια επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που κατάφερε, η Ελλάδα να διατηρήσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο, όταν οι άλλες χώρες είδαν μείωση των πόρων της ΚΑΠ. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο «πράσινο», βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό» πρωτογενή τομέα που οι παραγωγοί και η χώρα έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη νέα ΚΑΠ για να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς μας και να εγγυηθούμε την επισιτιστική μας ασφάλεια. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και τα στελέχη του Υπουργείου μας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του ΥΠΑΑΤ καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ουσιαστική συνεργασία τους στην διαμόρφωση των τελικών κειμένων των αποφάσεων».

Δείτε εδώ και εδώ τα ΦΕΚ.

Recommended Posts