χωραφι

Τις μεγάλες ευθύνες της Αντιπεριφέρειας αλλά και της κυβέρνησης που δεν προχώρησαν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να υπάρχει προστασία των καλλιεργειών και των παραγόμενων προϊόντων, καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» με αφορμή τις νέες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από τη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση των τελευταίων δύο μηνών, με πιο πρόσφατη τη νεροποντή της Τρίτης 30 Μαΐου.

 

Από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες, οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές στο σύνολο των καλλιεργειών. Η παραγωγή κερασιών έχει καταστραφεί ολοσχερώς, σημαντική ζημιά έχει προκληθεί στα βερίκοκα, ενώ στα υπόλοιπα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, μήλα, ακτινίδια κ.λπ.), υπάρχει σημαντική υποβάθμιση των καρπών από διάφορα παθογόνα, αφού είτε δε μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες καλλιεργητικές φροντίδες είτε όταν γίνονται δεν είναι αποτελεσματικές, αφού ακολουθούν καταιγίδες.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στις αροτραίες καλλιέργειες, μιας και έχουν γίνει ήδη δύο επανασπορές στα βαμβάκια και στα καλαμπόκια, ενώ τα στάρια είτε πλάγιασαν είτε πλημμύρισαν και αυτά από τις τελευταίες έντονες βροχές που έπληξαν τον κάμπο των Γιαννιτσών.

Ο Σύλλογος σημειώνει πως «μεγάλη ευθύνη φέρει ο ΓΟΕΒ, αφού δεν έχει συντηρήσει τα αποστραγγιστικά κανάλια με αποτέλεσμα είτε να δυσχεραίνει η απορροή των υδάτων από τα χωράφια, είτε να πλημμυρίζουν από “επιστροφή” υδάτων από τα κακώς συντηρημένα κανάλια» και προσθέτει:

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Πέλλας είναι σε απόγνωση, αφού ήδη το κόστος έχει υπερπλασιαστεί, και επιπλέον οι περισσότερες ζημιές που προκλήθηκαν δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αφού με βάση τον κανονισμό, πλημμύρες από συγκράτηση βρόχινου νερού ή υποβάθμιση καρπών από παθογόνα αίτια δεν περιλαμβάνονται στα προς αποζημίωση φαινόμενα.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα εκκρεμούν αποζημιώσεις από παλιότερες ζημιές, αλλά και η ενίσχυση των κερασιών παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ στις 14 Φλεβάρη.

Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την καταστροφή στους δήμους, στην Αντιπεριφέρεια, αλλά και στην κυβέρνηση, αφού δεν έγιναν έγκαιρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να υπάρχει προστασία των καλλιεργειών και των παραγόμενων προϊόντων».

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος απαιτεί:

  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδα λιγότερα.
  • Άμεση υλοποίηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων προστασίας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

Επίσης, καλεί όλους τους συναδέλφους να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και να μην υποκύψουν στις υποσχέσεις των τοπικών βουλευτών. Οι ευθύνες τους είναι διαχρονικές και πρέπει να δώσουν λύσεις εδώ και τώρα.

Recommended Posts