Με 14 λεπτά φεύγουν από το χωράφι τα µεταβροχικά τριφύλλια, χορτοτρίφυλλα επί της ουσίας, µιας και οι επίµονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών έχουν κρατήσει σηµαντικά πίσω τις κοπές, περιορίζοντας προς το παρόν και την προσφορά καθαρών τριφυλλιών.
Στα 17 λεπτά το κιλό φτάνουν και οι σανοβρώµες, έναντι των 22 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το οποίο θέλει τις ποιότητες να υποβαθµίζονται λόγω των βροχών, σε µια εξέλιξη που θα έχει άµεσο αντίκτυπο στην τιµή παραγωγού, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει σηµαντικά και τις επιλογές για ποιοτικές ζωοτροφές που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κτηνοτρόφοι το επόµενο διάστηµα.
Τριφύλλι στον Συνεταιρισµό Καρυάς από τον ΘΕΣγη µε τιµή στα 22 λεπτά
Σε µία συνεργασία µέσα από την οποία προσβλέπουν στην αύξηση της παραγωγικότητας των προβάτων που διατηρούν, αγοράζοντας µηδική ως πρώτη ύλη ζωοτροφής για τα ζώα τους, προχώρησαν τα µέλη του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Καρυάς Ολύµπου. Η συνεργασία που ξεκίνησε πειραµατικά το φθινόπωρο του 2022, επεκτείνεται σταδιακά µε στόχο να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων του Συνεταιρισµού στον Όλυµπο. Όπως λέει σχετικά ο υπεύθυνος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Καρυάς, Γιάννης Καραγκόγκος, µέχρι πρότινος η προµήθεια της τριφυλλιού γινόταν από µεµονωµένους παραγωγούς. «Αυτή τη στιγµή ωστόσο αγοράζουµε ποσότητες από έναν οργανωµένο φορέα όπως είναι ο ΘΕΣγη, µε τιµή που ανέρχεται στα 0,22 ευρώ το κιλό για καθαρό τριφύλλι. Η συνεργασία µας ξεκίνησε τον περασµένο Σεπτέµβριο µε ορισµένες µικρές ποσότητες και πλέον αναµένουµε τις νέες κοπές για να αυξήσουµε σηµαντικά τις ποσότητες που παραλαµβάνουµε».
Το 90% του εισκοµιζόµενου γάλακτος είναι πρόβειο
Στόχος του Συνεταιρισµού Καρυάς είναι αφενός να αυξήσει τις εισκοµιζόµενες ποσότητες πρόβειου γάλακτος, αφετέρου να βελτιώσει την ποιότητα της πρώτης ύλης που διαθέτει στην αγορά. Αυτή τη στιγµή η παραγωγή πρόβειου γάλακτος αντιστοιχεί στο 90% της γαλακτοπαραγωγικής δραστηριότητας του Συνεταιρισµού, ενώ το υπόλοιπο 10% αντιστοιχεί σε γίδινο γάλα. Αριθµεί 28 µέλη µε συνολική ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε 1,5 εκατοµµύρια κιλά πρόβειου και γίδινου γάλακτος. Από αυτά τα 1.350.000 κιλά είναι πρόβειο γάλα και τα υπόλοιπα γίδινο. «Ξεκινώντας τη συνεργασία µε τον ΘΕΣγη για την προµήθεια του τριφυλλιού, διαπιστώσαµε ότι αυξήθηκε η παραγωγή γάλακτος. Το κάθε ζώο προσφέρει πλέον περίπου 2,5 κιλά γάλακτος σε ηµερήσια βάση, ενώ προηγουµένως δεν υπερέβαινε τα 2 κιλά».
∆ιασταυρώσεις lacaune µε ελληνική φυλή
Μέληµα των κτηνοτρόφων είναι να βελτιστοποιήσουν και την αναπαραγωγική δραστηριότητα και ικανότητα των ζώων. Σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, το πρόβειο αυτή τη στιγµή περιέχει περίπου 12% σε λιποπρωτεΐνη, κάτι που όπως λέει ο Γ. Καραγκόγκος αποτελεί άµεση συνάρτηση µε τη ράτσα του ζώου. «Προκειµένου να δηµιουργήσουµε κοπάδια που αποδίδουν καλύτερα, προχωρήσαµε σε διασταυρώσεις προβάτων Lacaune µε πρόβατα ελληνικής φυλής. Είναι µία κίνηση που ξεκίνησε σε µικρή έκταση αρχικά και πλέον προχωράµε σε ολοκληρωµένη γενετική βελτίωση στα κοπάδια µας. Αυτή τη στιγµή οι παραγωγοί του Συνεταιρισµού διατηρούν 6.500 αιγοπρόβατα, ένα µέρος των οποίων είναι γενετικά βελτιωµένο», συµπληρώνει.
Με βάση τα όσα ο ίδιος επισηµαίνει, έως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί φαινόµενο µείωσης του ζωικού κεφαλαίου παρά τη ραγδαία αύξηση του κόστους πρώτων υλών ζωοτροφών, καυσίµων και ενέργειας κατά το προηγούµενο χρονικό διάστηµα. «Αυτό που καταφέραµε έως αυτή τη στιγµή, είναι να διατηρήσουµε αµετάβλητο τον αριθµό των ζώων και τα κοπάδια µας. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί ότι θα δούµε περαιτέρω εξοµάλυνση στο κόστη που επιβαρύνουν τον παραγωγό κατά το προσεχές χρονικό διάστηµα», αναφέρει ο Γιάννης Καραγκόγκος.
Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr