Αν δεν υπήρχε το συντριπτικό πλήγμα στον τουρισμό, τότε ο πρωτογενής τομέας θα ήταν, χωρίς αμφιβολία, το κομμάτι εκείνο της οικονομίας για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενδιαφερθεί περισσότερο.
Μέσα σε διάστημα 40 ημερών έχει πραγματοποιήσει πέντε περιοδείες εστιασμένες στον πρωτογενή τομέα: Ξεκινώντας στις αρχές Ιουνίου, από μια περιοχή όχι μακριά από την Αθήνα, τα Σπάτα, και το Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών, συνέχισε μετά στις 16-17 Ιουνίου με τον τόπο – σύμβολο των αγροτικών αγώνων, το Κιλελέρ, και εν συνεχεία, τη Λαζαρίνα, στις 23 Ιουνίου το Μεσολόγγι και στις 10 Ιουλίου τη Νάξο.
Χωρίς ενδιάμεσους κρίκους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομιλεί, έτσι, στις περιοδείες του με τους παραγωγούς της περιφέρειας, γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, παραδοσιακούς καλλιεργητές της γης και νέους αγρότες, συνεταιριστές και πρωτοπόρους μικρών ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Οι συναντήσεις μαζί τους διαρκούν αρκετή ώρα συχνά και με τον τρόπο αυτό έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει ο ίδιος άποψη για τα άμεσα προβλήματα και τις μελλοντικές αγωνίες των ανθρώπων πάνω στους οποίους ακουμπά ο πρωτογενής τομέας.
Εκτός από την αναμενόμενη υποστήριξη των άμεσων αναγκών τους, ο Α. Τσίπρας έχει πλέον την πεποίθηση ότι η ΝΔ δεν κατανοεί την επιδείνωση της κατάστασης του αγροτικού κόσμου, όπως σημειώνουν στο libre.gr. στενοί του συνεργάτες. Πέραν τούτου, η εν εξελίξει συζήτηση για τους πόρους που θα έλθουν από τις Βρυξέλλες σε συνδυασμό με τη διαπίστωση για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων δεν γίνεται επαρκής αναφορά στον πρωτογενή τομέα. Σε μια εποχή – σταυροδρόμι για τους εργαζόμενους της υπαίθρου -η νέα ΚΑΠ θα προβλέπει λιγότερους πόρους- ο Α. Τσίπρας επισημαίνει την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Λέει, όμως, και κάτι ακόμη: Ότι «το κοινωνικό συμβόλαιο για να πάει η χώρα μπροστά, θα είναι λειψό, αν δεν συνοδεύεται και από ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».
Παράλληλα, βέβαια, με τις συναντήσεις που έχει με αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, συνομιλεί και με τους τοπικούς επιχειρηματίες: κοινή παρατήρηση, όπου και αν πήγε, ότι δεν έχουν δανειοδοτηθεί από τα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν με σκοπό την ανακούφισή τους. Γι’ αυτό και η …έκρηξή του χθες από το νησί της Νάξου, όπου είπε με έμφαση, «δεν έχω βρει ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία που κατάφερε να πάρει δάνειο. Ποιος τελικά παίρνει αυτά τα δάνεια από το πακέτο των 7 δισ. με κρατική εγγύηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;».
Σε όλες αυτές τις περιοδείες, μόνιμα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης. Άνθρωπος πρακτικός, με γνώση των προβλημάτων της υπαίθρου -είχε εργασθεί ως γεωπόνος πριν εκλεγεί βουλευτής Λακωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ- έχει τη δυνατότητα επί τόπου να προτείνει λύσεις, λύσεις εφικτές, στους παραγωγούς που προσεγγίζουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, βέβαια, με την αγωνία για τον κόσμο της υπαίθρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξαναπιάσει το πολιτικό νήμα μαζί τους και δεν είναι υπερβολή να ισχυρισθεί κανείς ότι η υποχώρηση των ποσοστών της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης στους αγροτικούς νομούς ήταν μία από τις αιτίες της εκλογικής ήττας ένα χρόνο πριν.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr