Το κόστος του χρήµατος στον αγροτικό τομέα τίθεται µετ’ επιτάσεως µε την έλευση της νέας χρονιάς.
Τα αρνητικά επιτόκια µε τα οποία κινείται εδώ και καιρό η διατραπεζική αγορά (LIBOR) σε συνδυασμό µε τα σηµάδια βελτίωσης του οικονοµικού κλίµατος, φέρνουν όλο και πιο κοντά µια πρώτη σαφή κίνηση εκ µέρους των τραπεζών προς την κατεύθυνση της µείωσης του κόστους δανεισµού των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.
Η Agrenda, µε αναλυτικό ρεπορτάζ το οποίο φιλοξένησε προ µηνός στις σελίδες της, είχε αναφερθεί σε ένα πρώτο νεύµα από την πλευρά των τραπεζών και ειδικότερα της Τράπεζας Πειραιώς, προς την κατεύθυνση της επαναδιαπραγµάτευσης κάποιων όρων δανεισµού και εν προκειµένω του επιτοκίου µε το οποίο επιβαρύνονται κάποια αγροτικά δάνεια.
Σ’ εκείνη τη φάση, όπως και σήµερα, αυτό το οποίο κυρίως παρέχεται ως δυνατότητα, είναι η υποβολή αιτήµατος εκ µέρους των δανειληπτών για επαναδιαπραγµάτευση του επιτοκίου προς την κατεύθυνση βέβαια της µείωσης. Όλα τα αιτήµατα εξετάζονται κατά περίπτωση και εφ’ όσον η δανειοληπτική θέση του αγρότη - πελάτη το επιτρέπει, καθίσταται εφικτή η µείωση, ακόµα και για τα παλιότερα δάνεια.
Είναι πάντως σαφές ότι η πιστοδοτική θέση των τραπεζών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για οριζόντιες επιλογές, πολλώ δε µάλλον στο θέµα των επιτοκίων. Αυτό που κυριαρχεί, ακόµα και στα στεγαστικά δάνεια νέας γενιάς, είναι ο εκ των προτέρων προσδιορισµός ενός επιπέδου κόστους δανεισµού και η εν συνεχεία διαµόρφωση του τελικού επιτοκίου, µε βάση την ενδελεχή αξιολόγηση κάθε δανειολήπτη.
Ένα σοβαρό θέµα το οποίο τίθεται εκ νέου το τελευταίο διάστηµα, είναι αυτό της αναθεώρησης των υποθηκών που συνοδεύουν πολλά παλιότερα αγροτικά δάνεια ή και δάνεια συνεταιριστικών οργανώσεων. Το θέµα ξεκινάει σ’ αυτή τη φάση από τις πωλήσεις δανείων στις οποίες προβαίνουν συνεχώς οι τράπεζες και µάλιστα σε τιµές οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ του υπολοίπου το οποίο παρουσιάζουν τα δάνεια ή µάλλον να είναι ένα πολύ µικρό µονοψήφιο πάντως ποσοστό της τιµής στην οποία αντιστοιχούσε η υποθήκη. Η πώληση του δανείου θα πρέπει να συνοδεύτεται από αντίστοιχη µείωση της αξίας της υποθήκης, τονίζουν οι αιτούµενοι την αλλαγή.
Οι πληροφορίες θέλουν µάλιστα το θέµα να έχει τεθεί στην τελευταία γενική συνέλευση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός άκουσε µε κατανόηση τη θέση των συνεταιριστών, µεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραµίχας, χωρίς ωστόσο να αναλάβει κάποια δέσµευση ως προς τη διαχείριση του θέµατος από την πλευρά του.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agronews.gr