Στα 590 ευρώ υποχωρεί η τιμή σκληρού σίτου της Φότζια στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, με τη νέα λίστα τιμών να κόβει από 5 ευρώ σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, επικυρώνοντας μια πλαγιοκαθοδική κίνηση στην αγορά, που ήταν εμφανής ήδη από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

 

Οι χαμηλότερες τιμές για την τρέχουσα περίοδο στο εμπορικό κέντρο της Φότζια, διαμορφώθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η πρώτη ποιότητα υποχώρησε στα 482,5 ευρώ ο τόνος, πριν δοθεί ένα νέο σινιάλο ανόδου, το οποίο ωστόσο δεν είδε τις τιμές να υπερβαίνουν τα 520 με 530 ευρώ ο τόνος, απόσταση σχεδόν 50 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά με τα οποία ξεκίνησαν τα αλώνια του 2022.

Την ίδια στιγμή, η τιμή για το γαλλικό σκληρό σιτάρι δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στα 460 ευρώ ο τόνος, παρά τις πιέσεις που αναπτύσσονται στην παράλληλη αγορά του μαλακού σίτου.

Οι ισορροπίες της αγοράς, με δεδομένη μια παράλληλη σταθεροποίηση και στις τιμές του Καναδά κοντά στα 400 ευρώ, δείχνουν πως η έντονη μεταβλητότητα που χαρακτήρισε το 2022, ανήκει στο παρελθόν. Από την άλλη, οι οιωνοί για τη νέα σοδειά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν είναι καλοί, αφού συσσωρεύονται από τώρα προβλήματα ανομβρίας, ασθενειών και προσβολών από έντομα και τρωκτικά.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts