τρακτερ

Βασικός «στόχος» αυτής της πολιτικής είναι αγροτικό πετρέλαιο.

 

Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες όλης της Γηραιάς Ηπείρου. Πλέον, οι παραγωγοί πληρώνουν πολλά περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα αλλά και λιπάσματα, συγκριτικά με αυτά που πλήρωναν πριν τον πόλεμο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραστικά το περιθώριο κέρδους τους.

Ωστόσο στη Γερμανία οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα «προβλήματα», αυτά της κατάργησης φορολογικών προνομίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κάτι το οποίο επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τονίζοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην χορηγούνται πλέον στο μέλλον φορολογικές ελαφρύνσεις στους αγρότες.

Βασικός «στόχος» αυτής της πολιτικής είναι αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο στη Γερμανία υπόκειται σε ενεργειακό φόρο ύψους 470,40 ευρώ ανά 1000 λίτρα, ενώ στους αγρότες και τους δασοκόμους επιστρέφονται 214,80 ευρώ ανά 1000 λίτρα μέσω του λεγόμενου Agrardieselvergütung.

Επιπλέον, εξετάζεται η κατάργηση απαλλαγής των τελών κυκλοφορίας από τους γεωργικούς ελκυστήρες, μιας και πλέον δεν «ταιριάζει» με μια βιώσιμη, φιλική προς το κλίμα ανάπτυξη της φορολογικής νομοθεσίας.

Αντιδρούν οι αγρότες

Την έντονη αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εκφράζουν οι Γερμανοί αγρότες. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ένωσης αγροτών στο Moorenweis, Ferdinand Wenig υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι παραγωγοί έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν υψηλό κόστος, πολλές απαιτήσεις και δύσκολα υπολογίσιμα έσοδα.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο ίδιος καλλιεργεί περίπου 300 εκτάρια γης. Εάν καταργηθεί το αγροτικό ντίζελ, υπολογίζει με περίπου 35 ευρώ περισσότερες δαπάνες ανά εκτάριο, κάτι που θα σημάνει επιπλέον κόστος περίπου 10.000 ευρώ.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts