Συνολικά 50 ΟΤ∆ εγκρίθηκαν για να ολοκληρώσουν την κατάθεση φακέλων ώστε να συµµετάσχουν στην διαγωνιστική διαδικασία και να είναι σε θέση να εκδώσουν προκηρύξεις Leader για την προγραµµατική περίοδο 2023-2027.

 

 

Οι προτάσεις για τη διαγωνιστική διαδικασία (2η φάση) θα γίνονται δεκτές έως τη 12η Ιουλίου 2023 και µόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι ΟΤ∆ θα µπορούν να προετοιµάσουν και να εκδώσουν τις προσκλήσεις Leader για ιδιωτικές και δηµόσιες επενδύσεις.

Οι επιλέξιµες δράσεις
Σύµφωνα µε έγγραφο των διαχειριστικών αρχών, που συνοδεύει την πρόσκληση προς τις ΟΤ∆, οι δράσεις που µπορούν να φιλοξενηθούν στα Leader έχουν ως εξής:

  • Ενίσχυση µεταποιητικών µονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων: 80% ενίσχυση για νέους, 65% επιδότηση για τους υπόλοιπους. Ανώτατος προϋπολογισµός 400.000 ευρώ ανά φάκελο.
  • Ενίσχυση µεταποιητικών µονάδων για την παραγωγή µη γεωργικών προϊόντων: Επιλέξιµες είναι µόνο οι ΜΜΕ µε επιδότηση 65-80%. Ανώτατος προϋπολογισµός φακέλου 300.000 ευρώ.
  • Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου: Κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν δικαιούχοι άνεργοι, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυχτέρευσης επισκεπτών (καταλύµατα, ξενοδοχεία κλπ) είναι επιλέξιµες µόνο στις ορεινές περιοχές και στα νησιά µε πληθυσµό κάτω των 3.500 κατοίκων. Ανώτατος προϋπολογισµός 300.000 ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης ξεκινάνε από το 50% και φτάνουν έως και το 75% των δαπανών αναλόγως την Περιφέρεια και το µέγεθος της επιχείρησης.
  • Εξοικονόµηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονοµίας και κυκλικής οικονοµίας: Ο µέγιστος προϋπολογισµός ανέρχεται στις 300.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης στο 80%. ∆εν µπορούν να είναι επιλέξιµες δαπάνες που συνδέονται µε άλλου είδους εκσυγχρονισµό / αναβάθµιση επιχειρήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση η επίτευξη εξοικονόµηση ενέργειας και νερού όπως αυτή θα εξειδικευτεί στο εθνικό θεσµικό πλαίσιο.
  • Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τοµείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών µετά την 1η  µεταποίηση: Τα ποσοστά ενίσχυσης ξεκινάνε από το 50% και φτάνουν έως και το 75% των δαπανών αναλόγως την Περιφέρεια και το µέγεθος της επιχείρησης. Ανώτατος προϋπολογισµός φακέλου ορίζεται στα 300.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Με Απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Λευτέρη Αυγενάκη ύστερα από συνεργασία µε τον αρµόδιο Γενικό Γραµµατέα, ∆ηµήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ολοκληρώθηκε µε επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης µε Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την επιλογή της Υπο-παρέµβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη µέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη µε Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ). 

Στόχος της πρόσκλησης είναι η επιλογή και υλοποίηση τοπικών προγραµµάτων για το σύνολο των αγροτικών περιοχών της χώρας. Ειδικότερα, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και της αριθ. πρ. 2545/10.10.2022 (ΦΕΚ 5361/Β’/ 2022) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στόχος είναι η επιλογή 50 τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης, οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας µε εξαίρεση τα αστικά κέντρα αυτής. Τα τοπικά προγράµµατα LEADER αποτελούν ένα από τα αποτελεσµατικότερα µέσα αντιµετώπισης των προβληµάτων και των αναγκών του αγροτικού χώρου µέσω στοχευµένων παρεµβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς.  

Συνολικά υποβλήθηκαν 51 προτάσεις οι οποίες και εξετάστηκαν ως προς την τήρηση των κριτηρίων επιλεξιµότητας. Οι προτάσεις οι οποίες πληρούν τους όρους επιλεξιµότητας έχουν τη δυνατότητα συµµετοχής στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, της οποίας καταληκτική ηµεροµηνία είναι η 12η Ιουλίου 2023.  

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλες τις φάσεις του διαγωνισµού. Σε περίπτωση µη κάλυψης του συνόλου των αγροτικών περιοχών της χώρας από την παρούσα πρόσκληση η διαδικασία δύναται να επαναληφθεί για τις περιοχές αυτές.

Πρέλευση Άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts