Με τα μάτια στον καιρό που βάζει συνεχώς εμπόδια έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα ο αλωνισμός στο σκληρό σιτάρι, χωρίς κανείς από τους εν δυνάμει αγοραστές να διατεθειμένος μέχρι τώρα να «κόψει» τιμή και όλα να γυρίζουν γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη λογική των ανοιχτών τιμών.

 

Tο Agronews και η Agrenda έχουν αποκαλύψει έγκαιρα τις φετινές προθέσεις του ελεύθερου εμπορίου για πίεση των τιμών παραγωγού ακόμα και κάτω από τις τιμές της διεθνούς αγοράς, τακτική την οποία σιγοντάρουν με τον τρόπο τους και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, είτε των ζυμαρικών είτε της μεταποίησης γενικότερα.

Το γεγονός ότι το ημερολόγιο γράφει 13 Ιουνίου και καμιά συνεταιριστική οργάνωση, μικρή ή μεγάλη, δεν μπήκε στη διαδικασία να ανακοινώσει τιμή παραλαβής για το σκληρό αλλά ούτε και για το κτηνοτροφικό κριθάρι, είναι σημάδι των καιρών. Χωρίς να υπάρχει ένας ασφαλής «τροχιοδείκτης» με σεβασμό στις αντικειμενικές συνθήκες της αγοράς αλλά και με αντίληψη της θέσης του παραγωγού, αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλο έλλειμμα και σε γέρνει την πλάστιγγα αναλόγως.

Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο δύο οργανώσεις (ΘΕΣγη και Ενιπέας) ανακοίνωσαν τα τελευταία 24ωρα έναρξη της διαδικασίας παραλαβής στο κτηνοτροφικό κριθάρι και οι δύο διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τιμή. Έτσι, εκτός από τα κριθάρια που υπόκεινται σε συμβόλαια με τη ζυθοποιεία και είναι στα 24 λεπτά το κιλό και τα σκληρά σιτάρια που υπόκεινται σε συμβόλαια με τη βιομηχανία ζυμαρικών και είναι στα 35 λεπτά το κιλό, για όλα τ’ άλλα, δηλαδή για τα μη συμβολαιοποιημένα, η τιμή παραμένει… θολή.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν κάποιους από τους συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας να προγραμματίζουν συνάντηση για τη χάραξη «κοινής γραμμής άμυνας» στις διαθέσεις που φαίνεται να ξεδιπλώνει μέρα με τη μέρα το ιδιωτικό εμπόριο. Σ’ αυτό το πνεύμα, συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, συνεταιρισμός Χάλκης, Συνεταιρισμός Νίκαιας, ΘΕΣγη και Ενιπέας, είναι πολύ πιθανό να διαμορφώσουν μια κοινή γραμμή που θα λέει, ότι, από τις ποσότητες που θα συγκεντρώσουν δεν πρόκειται να φύγει κιλό, σε τιμή χαμηλότερη απ’ αυτή την οποία δικαιολογεί η σημερινή εικόνα της διεθνούς αγοράς και επιβάλει το κόστος παραγωγής.

Βεβαίως, σημαντική παράμετρος στην εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες μέρες θα είναι και ο καιρός. Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ημερών, ειδικά στη Θεσσαλία, όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, μάλλον κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα. Αν η κακοκαιρία, επιμείνει στη διάρκεια της εβδομάδας, όπως δείχνουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους δύο τιμές. Μία για τα προβροχικά ή οποία πιθανότατα θα είναι αυξημένη και μια για τα μεταβροχικά η οποία θα χαμηλώνει τον πήχη των τιμών παραγωγού.

Να σημειωθεί εδώ ότι Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνουν περίπου τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής στο σκληρό σιτάρι και φυσικά είναι οι περιοχές που δίνουν τον τόνο των αποδόσεων, της ποιότητας της παραγωγής και των τιμών στην εγχώρια αγορά.

Ανακοινώσεις συνεταιρισμών
ΘΕΣγη

 Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας- ΘΕΣγη ενημερώνει τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού εσοδείας 2023. Για την δυνατότητα της κλειστής τιμής θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο site του Συνεταιρισμού μας www.thesgi.gr.Υπεύθυνοι επικοινωνίας : κ. Κούτουλας Γιώργος, Υπεύθυνος Εμπορίας Δημητριακών, τηλ.6973513100 & κ. Τσαγγάρης Κώστας, Υπεύθυνος Logistics, τηλ.6942522353

Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας»
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων ”Ο Ενιπέας ”  με γνώμονα πάντα το συμφέρον του παραγωγού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν οι παραλαβές κριθαριων και σίτου για την χρόνια 2023. Οι παραλαβές γίνονται με ανοιχτή τιμή και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι τιμές οι οποίες θα αναρτώνται στο site του συνεταιρισμού (www.enipeasagro.gr).
Όσον αφορά το σιτάρι , παρέχεται η δυνατότητα ανοιχτής τιμής εως 30 Νοεμβρίου 2023. Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται, και για οποιαδήποτε διευκρίνηση, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το γεωτεχνικό τμήμα του συνεταιρισμού στο Μικρό Ευύδριο Φαρσάλων και στα τηλέφωνα
24910-71098 και 6977285685.
Υπεύθυνος σιτηρών-δημητριακών είναι ο κ. Ευάγγελος Κατσαούνης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων ” Ο Ενιπέας” εύχεται καλές παραγωγές σε όλους τους παραγωγούς και τους καλεί να εμπιστευτούν τα συνεταιριστικά σχήματα.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts