provata_3

Ζήτημα απώλειας εισοδήματος για τους Έλληνες κτηνοτρόφους θέτει ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Στην ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κόκκαλης σημειώνει τα εξής: «Για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ), στο πλαίσιο του Ν.4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α΄), έχει εκδοθεί η ΚΥΑ 1058/71977/03.07.2017 (ΦΕΚ 2331 Β΄) «Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης» με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εκπόνηση των ΔΣΒ, καθώς και οι διαδικασίες παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής τους.

Προκειμένου να εκπονηθούν τα σχέδια τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την αειφορική διαχείριση των βοσκοτόπων της χώρας στο εξής, πρέπει να γίνει άμεσα ανάθεση στις 13 Περιφέρειες της Χώρας για εκπόνηση, υποβολή και έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε δέσμη ενεργειών για την επίλυση δεκάδων προβλημάτων που αφορούσαν την ανάληψη του έργου εκ μέρους των Περιφερειών, καθώς και τη χρηματοδότηση αυτών από άλλες πηγές πέρα των μισθωμάτων τα οποία παρουσίαζαν καθυστέρηση στην είσπραξή τους εκ μέρους των Περιφερειών.

Τα προβλήματα που αφορούσαν τη σύμβαση για την ανάθεση του έργου από το ΥΠΑΑΤ στις Περιφέρειες έχουν ήδη επιλυθεί επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αφορούσαν τόσο στην έκταση του έργου όσο και στο είδος αυτού. Μετά από σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ κοινοποιήθηκαν θεματικοί χάρτες ανά Δήμο της χώρας με την έκταση όλων των λιβαδικών τύπων σε αντίστοιχα σενάρια, αναλυτικό τιμολόγιο προεκτίμησης αμοιβής ανάλογα τον λιβαδικό τύπο, υπόδειγμα της προκήρυξης των διαγωνισμών για την εκτέλεση των έργων ανά περιφέρεια, καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησης των Περιφερειών που απαιτείτο λόγω καθυστερήσεων στην είσπραξη των μισθωμάτων παρελθόντων ετών.

Για τη χρηματοδότηση δόθηκε η λύση χρηματοδότησης από το ΥΠΑΑΤ κατόπιν σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Για την απαραίτητη δε προϋπόθεση της εκτέλεσης των μελετών στα όρια κάθε Δήμου (στο πρότυπο των Δασικών Διαχειριστικών Μελετών) έπειτα από σχετική πρωτοβουλία, υπήρξε θετική απάντηση από το ΝΣΚ, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση καθυστέρησης με την αιτιολογία της κατάτμησης ομοειδούς έργου, δεδομένου ότι πρόκειται για διακριτές χωρικές μονάδες μελέτης.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts