αγελάδα, φέτα, γάλα

Σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, από το 2023 αφενός καταργούνται τα πρώην ειδικά δικαιώματα (χωρίς γη), δηλαδή η συνδεδεμένη ενίσχυση βοοτρόφων (ΜΕΤΡΟ 1) βάσει της παρ. 4 αρ.52 ΚΑΝ.(ΕΕ) 1307/2013, αφετέρου η χορήγηση της συνδεδεμένης δεν συνδέεται στο ελάχιστο με την κατοχή ή μη δικαιωμάτων.

Οι ενισχύσεις θα συνδέονται κυρίως με την εμφάνιση του βοοειδούς στο σφαγείο και την σφαγή του.

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που βασίζεται σε πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιπλέον, διαμορφώνονται τρεις διαφορετικές συνδεδεμένες ενισχύσεις:

Μέτρο Α: Για αγελάδες που γέννησαν, αφού η παρέμβαση αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (40 ευρώ/ζώο).

Μέτρο Β: Για βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που διατηρούνται στην εκμετάλλευση τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή και οδηγούνται στην σφαγή σε ηλικία 11-12 μηνών (200 ευρώ/ζώο).

Μέτρο Γ: Αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που οδηγούνται σε σφαγή, σε ηλικία 14 έως 24 μηνών. Προϋπόθεση είναι τα ζώα να διατηρούνται στη εκμετάλλευση τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή (250 ευρώ/ζώο).

Τέλος, όποιος κτηνοτρόφος ιδιοπαράγει και εκτρέφει τα γεννηθέντα ζώα μέχρι τις ηλικίες 11-12 μηνών ή 14-24 μηνών μπορεί να λαμβάνει προσθετικά την ενίσχυση Α και Β ή την ενίσχυση Α και Γ.

Γιατί αλλάζει η εφαρμογή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη βοοτροφία

Τόσο κατά τη διάρκειας της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2014-2022) όσο και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, ο στόχος της διανομής της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος ήταν και παραμένει η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να μειωθεί το αρνητικό εμπορικό του ισοζύγιο, όπου το 2019 η αξία των εισαγωγών του ανέρχεται σε 427 εκατ. ευρώ.

Η εγχώρια παραγωγή βοείου κρέατος καλύπτει σταδιακά λιγότερο την εγχώρια κατανάλωση, με τον δείκτη αυτάρκειας να παρουσιάζεται πτωτικός (ποσοστό αυτάρκειας κάτω του 25%), ενώ και η εγχώρια κατανάλωση βόειου κρέατος μειώθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος έχουν χορηγηθεί κατ’ έτος από 29 έως 39,1 εκατ. ευρώ και αφορούσαν σε 9.474 δικαιούχους με δικαιώματα και 81 δικαιούχους με πρώην ειδικά δικαιώματα (χωρίς γη).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agro24.gr

Recommended Posts