Καταιγιστικές μοιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης του ΟΣΔΕ, με τη δυναστεία του «τεχνικού συμβούλου» να χάνει τα ερείσματά της

και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανακτά, μετά από χρόνια παραχωρήσεων και υποχωρήσεων, ξανά τον έλεγχο της κατάστασης.

Η επίθεση που εξαπολύει τα τελευταία 24ωρα και μάλιστα με τηλεοπτικό σποτ η γνωστή «δυναστεία» σε βάρος του προέδρου του Οργανισμού, Γρηγόρη Βάρρα, είναι δηλωτική της κατάστασης πανικού στην οποία έχει περιέλθει η γνωστή «συντεχνία» και δεν αποτελεί πάρα την τελευταία γραμμή άμυνας πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευσή της.

Η πρώτη ήττα για τη «δυναστεία» ήρθε προ ημερών, όταν υποχρεώθηκε κακήν κακώς να επαναφέρει σε λειτουργία την ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, την οποία αυθαίρετα και χωρίς πειστική αιτιολογία είχε κλείσει, με αφορμή την πανδημία. Ήταν εκείνες οι μέρες που όλες οι υπηρεσίες, όλοι οι οργανισμοί και όλες οι επιχειρήσεις, αναζητούσαν εναγωνίως λύσεις λειτουργίας μέσα από το διαδίκτυο.

Σ’ εκείνη τη χρονική στιγμή, ο περιβόητος «τεχνικός σύμβουλος» προκειμένου να προασπίσει τα στενά εταιρικά του συμφέροντα, επέλεξε να διακόψει κάθε πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, παρασύροντας προς στιγμήν σ’ αυτή τη θέση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Γρήγορα έγινε από όλους κατανοητό, εκτός του συγκεκριμένου «παρόχου», ότι η διακοπή λειτουργίας της ηλεκρονικής βάσης ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Οι αιτιάσεις του «τεχνικού συμβούλου», ακόμα και σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, έπεσαν γρήγορα στο κενό με αποτέλεσμα λίγες μέρες μετά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώνει ο ίδιος την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης, παράλληλα με τα αυστηρά μέτρα εξ αποστάσεως υποβολής των δηλώσεων, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων.

Το πράγμα δούλεψε μια χαρά, οι κασσάνδες που προέβλεπαν «εστίες αναζωπύρωσης της επιδημίας» έμειναν κασσάνδες. Σήμερα, οι ίδιοι που ήθελαν κλειστή τη βάση του ΟΣΔΕ, επαίρονται για τις 100.000 δηλώσεις που έχουν οριστικοποιηθεί.

Σημειωτέον ότι το κλείσιμο της βάσης, εκείνο το διάστημα των 15 ημερών περίπου προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, ειδικά στις τράπεζες που υποχρεώθηκαν να διακόψουν με τη σειρά τους τη εξέταση των αιτημάτων για ανανέωση των πιστωτικών ορίων των αγροτών (Κάρτες και ΑΔΑ), ενώ οι αγρότες έμειναν εβδομάδες χωρίς χρηματοδότηση και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Αν όλα αυτά δεν εξηγούν την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ η «δυναστεία» μια πρώτη απάντηση έρχεται από την απόφαση της 23ης Μαρτίου 2020 που υπογράφει ο Γρηγόρης Βάρας και προβλέπει «απευθείας ανάθεση για τη διερεύνηση πιθανής χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και χαρτογράφηση υφιστάμενης υποδομής πληροφοριακών συστημάτων του σύμφωνα με το Ν. 4412/2016».

Αυτή φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη «δυναστεία» κι αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο το πλέγμα συμφερόντων που έχει αναπτυχθεί γύρω της και έχει κάνει κυριολεκτικά απόβαση στον Οργανισμό την τελευταία 7ετία, καταλύοντας κάθε έννοια αρχής, δικαίου, διαφάνειας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts