Μια καλή χρονιά είχε φέτος το αγγούρι λόγω των αυξημένων εξαγωγών που έκανε, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια κάμψη της τιμής του.
Μια καλή χρονιά είχε φέτος το αγγούρι λόγω των αυξημένων εξαγωγών που έκανε, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια κάμψη της τιμής του.
Στην Κρήτη υπάρχουν μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη εργατών γης. Η κ. Κατερίνα Κρουσανιωτάκη, από την Ιεράπετρα της Κρήτης, που καλλιεργεί 10 στρέμματα θερμοκηπιακά με αγγούρια, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο «λόγω έλλειψης εργατών γης πολλοί παραγωγοί στην περιοχή δεν έβαλαν καλοκαιρινά αγγούρια. Υπάρχουν αρκετές ποσότητες «φρέσκων» αγγουριών αυτη την εποχή, με αποτέλεσμα τα παλιά να μην κινούνται εύκολα στην αγορά. Επίσης τα καλής ποιότητας αγγούρια έχουν τιμή 30 έως 40 λεπτά το κιλό, που θεωρείται χαμηλή για το υψηλό κόστος καλλιέργειας».
Με καλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι κοπές αγγουριών στην Τριφυλία και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στα θερμοκήπια σε δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον φέτος για τα αγγούρια θερμοκηπίου και η ζήτηση φέτος είναι αυξημένη για εξαγωγές. Μεγάλες ποσότητες κινούνται στο εξωτερικό, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη και τις χώρες των Βαλκανίων.
Καλλιεργείται σε περίπου 1.100 στρέμματα στην περιοχή και το 2023 αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 22 έως 24 χιλιάδων τόνων. Στις αρχές της φετινής εμπορικής περιόδου είχαμε πολύ καλές τιμές. Στην συνέχεια υπήρξε μια κάμψη αλλά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές ανακάμπτουν.
Οι παραγωγοί της περιοχής καλλιεργούν με ολοκληρωμένη διαχείριση και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν αλλά παράλληλα αυξάνει και το κόστος του. Φέτος κρίνεται θετική η καλλιέργεια αγγουριού στην περιοχή».
Ο κ. Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος, παραγωγός αγγουριών θερμοκηπίου από την Τριφυλία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μια καλή χρονιά για το αγγούρι και αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές που είχαμε την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου. Ωστόσο αυτή την περίοδο υπάρχει μια «πίεση» της τιμής του. Αυτό οφείλεται ότι είμαστε προς το τέλος στις κοπές στην περιοχή και η ποιότητες δεν είναι τόσο καλές. Οι τιμές παραγωγού έφτασαν μέχρι και στα 60 λεπτά το τεμάχιο. Αυτή την εποχή όμως κυμαίνονται στα 25 λεπτά το τεμάχιο. Ο τουρισμός δίνει ζήτηση στο αγγούρι αλλά αυτό που ανεβάζει τις τιμές είναι οι εξαγωγές».
Ο κ. Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή της Βόνιτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές αγγουριών μετά από 15 ημέρες. Αν και φέτος ξεκίνησαν οι κοπές με τιμές σε καλά επίπεδα ωστόσο στην συνέχεια είχαμε μια πτώση των τιμών. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια άνοδο της τιμής λόγω αυξημένης ζήτησης και οι τιμές θα κυμανθούν στα επίπεδα των 20 έως 25 λεπτών το τεμάχιο. Αυτή την περίοδο αγγούρια βγάζει ακόμη η Μεσσηνία και θα ακολουθήσει η δυτική Ελλάδα. Πάντως στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη εργατών γης και τα στρέμματα καλλιέργειας έχουν μειωθεί».
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, μας ανέφερε ότι «οι εξαγωγές αγγουριών από 1/9/2022 έως 9/6/2023 συνεχίζουν να είναι αυξημένες και ανέρχονται σε 65.966 τόνους, έναντι 49.464 τόνων που είχε την περίοδο 2021/2022, καταγράφοντας μια άνοδο ρεκόρ σε ποσοστό 33,4%».
Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr