Η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο του 2023 χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού, την καθοδική πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου.

 

Σύμφωνα με το Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης  Μαρτίου 2023 που ετοίμασε το τμήμα ανάλυσης ενεργειακών αγορών του ΙΕΝΕ για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, προκύπτουν μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ειδικότερα, η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο του 2023 χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού, την καθοδική πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου. Τα γενικά συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής ενεργειακής αγοράς τον μήνα που πέρασε μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, καθότι τον Μάρτιο του 2023 η Μέση ΤΕΑ μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, διαμορφούμενη στα €122.76/MWh, σε σύγκριση με τα €436.53/MWh που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Αύγουστο.
  • Καταγράφεται καθοδική πορεία στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους δύο μήνες (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2023). Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ενέργειας έχει μειωθεί από τις 4 TWh τον Ιανουάριο του 2023 στις 3.9 TWh και 3.8 TWh τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023 αντίστοιχα.
  • Σε ετήσια βάση (Μάρτιος 2022-Μάρτιος 2023) το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6%, με τη συμμετοχή τους να αγγίζει το 40% τον Μάρτιο του 2023, ενώ η συνεισφορά του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 21%, καλύπτοντας το 26% του μίγματος.

Recommended Posts