Για τρίτη φορά φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς το φαινόμενο της παράνομης αποψίλωσης αρωματικών-θεραπευτικών φυτών στα βουνά της Ηπείρου που εξακολουθεί να υφίσταται.

Παράνομοι επισκέπτες της γειτονικής χώρας συνεχίζουν να αφανίζουν τις πλαγιές των ελληνικών βουνών τσουβαλιάζοντας τεράστιες ποσότητες από τσάι του βουνού, ριγάνη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Τα φυτά ξεριζώνονται και δεν ξαναφυτρώνουν ενώ ούτε λόγος για τήρηση κανόνων προφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Ιωαννίνων ζητά να δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση και κατ΄επέκταση προστασία του γνωστού αρωματικού φυτού «λουλούδι του Δαρβίνου» που οι παράνομοι συλλέκτες του εμπορεύονται προς Γερμανία και άλλες χώρες με 50 χιλιάδες € το κιλό. Επισημαίνεται ότι λόγω της άτακτης και βίαιης συλλογής του φυτού το είδος έχει εξαφανιστεί κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.

Ο βουλευτής ζητά επίσης να μάθει από το αρμόδιο υπουργείο αν είναι στις προτεραιότητές του να καθοριστεί εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων (ανά Περιφέρεια) για την προστασία και ανάδειξη τοπικών φυτογενετικών πόρων ή παραδοσιακών ποικιλιών.

«Στα βουνά της Ηπείρου κρύβεται ένας πράσινος θησαυρός, τα αρωματικά φυτά και τα βότανά της. Ας τα ανακαλύψουμε κι ας δώσουμε τη δυνατότητα στους ντόπιους ανθρώπους, νέους και παλιούς αγρότες, να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ηπειρώτικης γης» δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 13.11.2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου-ΥΠΑΑΤ»

Το φαινόμενο της παράνομης αποψίλωσης αρωματικών-θεραπευτικών φυτών στην ελληνοαλβανική μεθόριο εντός της ελληνικής επικράτειας εξακολουθεί να υφίσταται παρά την ένταξή του στον αντεγκληματικό σχεδιασμό της Αστυνομίας αλλά και τις προσπάθειες πάταξής του.

Ο νομός Ιωαννίνων έχει εκτεταμένα και σε πολλά σημεία δύσβατα, χερσαία σύνορα με την Αλβανία, συνολικού μήκους 118 χιλιομέτρων. Οι επανειλημμένες «επιδρομές» από παράνομους επισκέπτες της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με συνεχείς καταγγελίες και αναφορές στον Τύπο, συνεχίζονται αφανίζοντας από τις πλαγιές των ελληνικών βουνών τσουβάλια από τσάι του βουνού, ριγάνη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Τις περισσότερες φορές εκριζώνουν τα φυτά με αποτέλεσμα την εξαφάνιση ή τη δραματική μείωση πολλών ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Μεγάλη πρόκληση για τους παραβάτες αποτελεί η συλλογή του γνωστού αρωματικού φυτού «λουλούδι του Δαρβίνου». Πρόκειται για το είδος Primula Veris, που φύεται σε υψόμετρο 700-2.300 μέτρα σε δασικές περιοχές. Το φυτό έχει μεγάλη εμπορική αξία, περίπου 50 χιλιάδες € το κιλό αποξηραμένο. Οι συλλέκτες του το εμπορεύονται προς Γερμανία και άλλες χώρες. Επισημαίνεται ότι λόγω της άτακτης και βίαιης συλλογής του φυτού το είδος έχει εξαφανιστεί κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts