Ξεκίνησε η συγκομιδή στα συμπύρηνα ροδάκινα της ποικιλίας Κατερίνα, αν και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες.
Ξεκίνησε η συγκομιδή στα συμπύρηνα ροδάκινα της ποικιλίας Κατερίνα, αν και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες.
Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη (η μεταποίηση κάνει λόγο για μείωση φέτος κατά 15 - 20% σε σχέση με πέρσι). Επίσης έχουμε ξανά ζημιές από χαλάζια και βροχοπτώσεις, οπότε θα συνεχιστεί το πρόβλημα με τα «κλαρίσια» που τελικά φαίνεται ότι θα γίνει μόνιμο.
Λύση στο εργατικό δεν υπήρξε ούτε φέτος. Από την πλευρά της η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να πάρει μέτρα για την ομαλή παράδοση των ροδάκινων στα εργοστάσια μεταποίησης και να μην επαναληφτούν τα περσινά φαινόμενα.
Θυμίζουμε το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρόνια για το συμπύρηνο ροδάκινο. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί παρέδωσαν τα πρώιμα με ανοικτές τιμές. Μια εβδομάδα μόνο κράτησε η ομαλή παράδοση ροδάκινων στα εργοστάσια και μετά άρχισαν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές. Τότε όμως υπήρχε ποσότητα. Φέτος δεν έχουμε τις περσινές ποσότητες και η τιμή ζητούν οι παραγωγοί να είναι αυξημένη.
Πάντως, το απόγευμα της Τετάρτης (12 Ιουλίου), έγινε συνάντηση των μελών της ΕΚΕ, στην οποία συζητήθηκαν οι τιμές παραλαβής των εργοστασίων. Ακόμη δεν ανακοινώθηκαν τιμές αλλά φαίνεται ότι θα κυμανθούν από 33 λεπτά για τα καλής ποιότητας έως 23 λεπτά για τα κλαρίσια (προβλήματα ποιότητας). Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πού θα κάτσει η αγορά.
Ο κ. Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας και πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνων Ροδακίνων της ΕΘΕΑΣ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η παραγωγή στα συμπύρηνα ροδάκινα είναι μειωμένη κατά 30 - 35% σε σχέση με πέρσι. Ποσότητες δεν υπάρχουν και το κόστος καλλιέργειας είναι σε υψηλά επίπεδα. Επίσης δύσκολα θα βρεθούν οι καλές ποιότητες.
Οι παραγωγοί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με αυτές τις τιμές. Την Παρασκευή (14/7) θα έχουμε συνάντηση στην ΕΘΕΑΣ για να δούμε την όλη κατάσταση. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ)».
Προελευση Αρθρου : https://www.agrotypos.gr