καλαμπόκι

Τις επόμενες ημέρες αναρτάται στο διαδίκτυο ο κύκλος μαθημάτων και σεμιναρίων, που θα πραγματοποιήσει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η νέα διοίκηση του ΙΓΕ, η οποία ορίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχει αποφασίσει να κινηθεί σε δύο νέους άξονες, πέρα από το ήδη υπάρχον πρόγραμμα.(https://www.ige.gr/index.php/el/)

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΓΕ, κ. Νίκο Θυμάκη, το παλιό πρόγραμμα έχει οδηγήσει σε χαμηλό αριθμό μαθητών, σε χαμηλή προσέλευση, για δύο λόγους:

1) Πιθανά γιατί δεν προβάλλεται και προωθείται σωστά, λόγω των συνηθισμένων μαθημάτων, ενώ απευθύνεται σε ένα κοινό, το οποίο δεν γνωρίζει ποιο είναι το ΙΓΕ και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί.

2) Γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από μη κρατικά ΙΕΚ, ΚΕΚ, διάφορες σχολές και εργαστήρια.

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, λοιπόν, έχει το πλεονέκτημα να δίνει πιστοποίηση σε κάποιους κύκλους μαθημάτων, όπως σε αυτό της μελισσοκομίας, αλλά και μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για κρατικό φορέα, σαφώς αποτελεί μεγαλύτερο επαγγελματικό ατού στους μαθητές οι οποίοι λαμβάνουν τη βεβαίωση παρακολούθησης. Οι επαγγελματικοί κύκλοι 150 ωρών (ιδιαίτερα χρήσιμοι για τους αγρότες σε σχέση με το ΠΑΑ) και μικροί ευέλικτοι κύκλοι για ερασιτέχνες.

Οι δύο νέοι άξονες έχουν να κάνουν αφενός με τη διατήρηση του βασικού κορμού σεμιναρίων (με λιγότερες, όμως, ώρες, καθώς τα σεμινάρια των 120 ωρών είναι κουραστικά) όπως των μελισσοκομίας, κηποτεχνίας, ανθοκομίας, οινολογίας, ελαιοκομίας, τα οποία είναι χαρακτηριστικά και τα παρακολουθεί αρκετός κόσμος, αφετέρου σε νέους κύκλους μαθημάτων, όπως είναι τα αρωματικά φυτά, η δενδροκομία, η οινογνωσία κ.ά.

Η ουσία είναι, όπως μας ανέφερε ο κ. Θυμάκης, ότι «παίρνουμε επαγγέλματα που ‘‘κουμπώνουν’’ σ’ αυτό που λέμε Αρχιτεκτονική Τοπίου στο αστικό περιβάλλον ή εκτός, τα οποία  δεν υπάρχουν σήμερα πιστοποιημένα, αλλά χρειάζονται και δεν βρίσκουμε καταρτισμένους εργαζόμενους σ’ αυτά. 

Ένα παράδειγμα είναι ο τεχνικός χλοοταπήτων ή αθλητικών χλοοταπήτων. Πολλά γήπεδα στη χώρα δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι. Χρειάζεται, λοιπόν, οι τεχνικοί ή οι κηπουροί να είναι καταρτισμένοι. Εμείς φιλοδοξούμε με ένα πρόγραμμα 40 ωρών να τους δοθεί αυτή η κατάρτιση».

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ιστορικοί κήποι και πάρκα, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί. Υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία για τη συντήρησή τους, με ειδικούς επιστήμονες όπως μουσειολόγοι, γεωπόνοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί, οι οποίοι δεν κατέχουν το πώς θα συντηρήσουν αυτούς τους ιστορικούς χώρους, είτε πρόκειται για πάρκο είτε είναι αρχαιολογικός χώρος κλπ. Αυτόν τον τομέα έρχεται να καλύψει, στο μέτρο του δυνατού, το ΙΓΕ, με ειδικά μαθήματα, τα οποία θα βγάλουν στην αγορά εργασίας  καταρτισμένα άτομα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrovoice.gr

Recommended Posts