Σχεδόν πλήρης είναι η ενεργοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτούμενων δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πράγμα που εν πολλοίς οφείλεται στις ενέργειες της προηγούμενης ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς καμία πρόσκληση δεν έχει ανακοινωθεί από τον Ιούλιο και μετά.

Σύμφωνα με την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ που παρουσιάστηκε στο Βραχάτι Κορινθίας στις 11 Δεκεμβρίου, η ενεργοποίηση των προγραμμάτων ανέρχεται στο 98,21% του προϋπολογισμού, οι εντάξεις (εγκρίσεις) στο 87,75% (Δημόσια Δαπάνη) και 91,38% (Ενωσιακή Συμμετοχή) και οι δαπάνες (πληρωμές) στο 46,56% (Δημόσια Δαπάνη) και 49,34% (Ενωσιακή Συμμετοχή). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση μεταξύ των 28 μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τις εντάξεις και στη 19η θέση όσονα φορά την απορρόφηση των κονδυλίων.

Πορεία Σχεδίων Βελτίωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το Υπομέτρο 4.1. Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης):

– 4.181 αιτήσεις (27,21%) είναι σε διαδικασία αξιολόγησης,

– 6.607 (43,00%) είναι σε γνωμοδοτική και

– 3.848 (25,05%) είναι σε διαμόρφωση πίνακα κατάταξης.

Έχει προγραμματιστεί υπερδέσμευση 300 εκατ. ευρώ (94,94% του αρχικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης).

Επόμενες προκηρύξεις

Ο προγραμματισμός των προκηρύξεων των Μέτρων του ΠΑΑ (για το επόμενο 6μηνο) έχει ως εξής:

  • M1.1.2: Δράσεις κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση μέτρων του ΠΑΑ
  • Μ2.1: Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα
  • Μ3.1: Στήριξη για νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας
  • Μ 4.1. 2. Υλοποίηση Επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση Ύδατος
  • Μ4.2: Μικρή μεταποίηση ανά Περιφέρεια (Πελοπόννησος)
  • Μ 5.1: Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων- ΕΛΓΑ (2η Πρόσκληση)
  • Μ10.1.8 Εφαρμογή της Μεθόδου Σεξουαλικής Σύγχυσης των Μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στο Βραχάτι Κορινθίας, η 8η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Στην συνεδρίαση προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτας και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Περιφερειών, των Υπουργείων, των Υπηρεσιών και λοιπών Φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Προγράμματος καθώς και εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι το ΠΑΑ αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό μέσο στήριξης της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη η επιτυχημένη υλοποίηση του να αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ιδιαίτερα ως προς την υιοθέτηση δράσεων για το περιβάλλον και τη κλιματική αλλαγή.

Στην 8η συνεδρίαση καταγράφηκε, μεταξύ άλλων η σημαντική πρόοδος του Προγράμματος καθώς και οι επιδόσεις του σε επίπεδο πληρωμών και κατ’ επέκταση απορρόφησης κοινοτικών πόρων τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts