Ξεπέρασε την Ιταλία σε παραγωγή ακτινιδίου η Ελλάδα και πλέον βάζει πλώρη για νέες αγορές. Ήδη άνοιξε φέτος η αγορά του Ισραήλ και σύντομα αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας με τη Βραζιλία. Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, αλλά με τη λειτουργία και τη συμβολή της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, πρόεδρος της οποίας είναι ο Χρήστος Κολιός, ιδιοκτήτης του ομώνυμου ομίλου παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής ακτινιδίων.

 

Agro24: Τι παρουσιάσατε ως Όμιλος Κολιού ΑΒΕΕ στη φετινή Fruit Logistica;

Χρήστος Κολιός: Είμαστε μία κατά 95% εξαγωγική εταιρεία, που ασχολείται με παραγωγή και εμπορία ακτινιδίων. Διαθέτουμε ακτινίδια με πράσινη σάρκα, αλλά έχουμε πάρει και την άδεια για τη φύτευση της κιτρινόσαρκης ποικιλίας Soreli στην Ελλάδα. Γι’ αυτό έχουμε συνάψει συμβολαιακή σχέση με παραγωγούς ειδικά για τα κίτρινα ακτινίδια.Η Fruit Logistica είναι η σημαντικότερη κλαδική έκθεση που γίνεται για τα φρούτα. Είναι ένα μέσο προβολής και προώθησης του ελληνικού προϊόντος.

Agro24: Υπήρξε ενδιαφέρον για το ελληνικό ακτινίδιο;

Χρήστος Κολιός: Υπήρξε πάρα πολύ ενδιαφέρον και τις τρεις μέρες της έκθεσης. Πλέον είμαστε η δεύτερη χώρα σε παραγωγή ακτινιδίου. Έχουμε ξεπεράσει τους Ιταλούς. Και πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν πρωοθητικές κινήσεις εξαγωγών, γιατί μέσα στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί πολύ η παραγόμενη ποσότητα.

Agro24: Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας ως Διεπαγγελματική Ακτινιδίου;

Χρήστος Κολιός: Θέλουμε καινούριες αγορές. Θεωρώ ότι σε 3-4 χρόνια η ελληνική παραγωγή θα φτάσει περίπου τους 600.000 τόνους, ενώ σήμερα βρίσκεται στους 320.000 τόνους κατά μέσο όρο. Πρέπει να ανοιχτούν καινούριες αγορές ούτως ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε όλο αυτόν τον όγκο παραγωγής.

Φέτος ανοίγει η αγορά του Ισραήλ. Σε έναν μήνα θα έχει υπογραφεί και το πρωτόκολλο για το άνοιγμα της αγοράς της Βραζιλίας, η οποία είναι μία πολύ μεγάλη αγορά.Είχαμε ανοίξει πρώτα την Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Κορέα.

Επόμενες χώρες-στόχοι είναι η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Κολομβία και γενικότερα η Λατινική Αμερική.

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts