trakter_1

Για το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, ήτοι μέχρι τις 26 του μήνα, προγραμματίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την προκαταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης του 2018, με βάση τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου.

 
Παράλληλα ανέφερε ότι θα γίνει μία ανασκόπηση της ενιαίας ενίσχυσης για τα ΟΣΔΕ των ετών 2011 και 2012, που θα συμπαρασύρει και άλλες πληρωμές Προγραμμάτων (εξισωτικές, Βιολογικά, Δασώσεις κλπ), υποστηρίζοντας ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τελειώσει με το κομμάτι των πληρωμών».
 
Στο χρόνο που απομένει
 
Στόχος στον πολιτικό χρόνο που έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τις εκλογές, που τις προσδιορίζει σε περίπου ένα χρόνο,  σύμφωνα με τον Σταύρο Αραχωβίτη είναι η απλοποίηση των διαδικασιών τον αγρότη κατά τομέα και η βελτίωση του εισοδήματος τους. «Θα κινηθούμε τομεακά κατά κλάδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Βέβαια, όπως παραδέχθηκε, παρότι διερχόμαστε από μια μνημονιακή περίοδο, εντούτοις το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό και απαιτεί στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, για στοχοθετημένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε στην διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, μιλώντας για την «κρυφή πληγή» των αγροτικών δανείων και για την εμπέδωση του νέου μοντέλου στον πρωτογενή τομέα δίνοντας τον παράδειγμα του υγιή συνεργατισμού που καταργεί τον αγροτικό συνδικαλισμό και την εκπαίδευση.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου, ειδικές αναφορές

έγιναν στα εξής:

– Στην κατ’ προτεραιότητα αξιοποίηση των συνεταιριστικών περιουσιακών στοιχείων ανενεργών και υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών. Το θέμα το χειρίζεται ο εκκαθαριστής, εντούτοις υπάρχουν σκέψεις με σχετικό νομοσχέδιο, όπου δύναται (γιατί υπάρχει άλλο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς βάση καταστατικού νόμου)  τα παραγωγικά ακίνητα να δίνονται κατά προτεραιότητα με σχέση μίσθωσης στους υγιής συνεταιρισμούς.

–  Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για τον έλεγχο της παραγωγής και εμπορίας γάλακτος, για μηνιαία ισοζύγια όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σύνδεση με το «Άρτεμις».

– Σε διαδικασία τροπολογία για ακατάσχετο των αγροτών στις 15.000 ευρώ μία φόρα το χρόνο.

– Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει το πρώτο διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης στην Ήπειρο.

– Ο ΕΛΓΑ θα διατηρήσει το δημόσιο και ακέραιο χαρακτήρα του, εντούτοις δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής που θα περιλαμβάνει καλύψεις με ορίζοντα 10ετίας, αφού το σημερινό πλαίσιο θεωρείται παρωχημένο και δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.
 
Το πλάνο πληρωμών που ανακοίνωσε ο υπουργός
 
O υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ παρουσίασε το πλάνο των πληρωμών των αγροτών για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα βασικά σημεία, που προέκυψαν από τις απαντήσεις του υπουργού, είναι τα εξής:

• Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017.

• Σχετικά με τη μετεξέλιξη του Οργανισμού, θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του και με αλληλέγγυο σύστημα θα γίνει ο εκσυγχρονισμός του.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agronews.gr

Recommended Posts