Στην Αρίσβη Ροδόπης λειτουργεί εδώ και περίπου 3 χρόνια, επισήμως από το 2020, η Silkhouse Galopoulos. Είναι η οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε η Ειρήνη Γαλοπούλου μαζί με τον πατέρα της, Σπυρίδων. Πρόκειται για μία σηροτροφική εκμετάλλευση, που αποδεικνύει ότι με πολλή δουλειά, γνώσεις, πρωτότυπες ιδέες και εξειδίκευση ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει εργασία στους νέους ανθρώπους και να ανοίξει τον δρόμο και για άλλους. Μιλήσαμε με την 26χρονη Ειρήνη, προκειμένου να μας εξηγήσει πώς έκανε πράξη την ιδέα και το μεράκι της για να ασχοληθεί με την παραγωγή μεταξιού:

 

Agro24: Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη σηροτροφία και γιατί;

Ειρήνη Γαλοπούλου: Ξεκινήσαμε, μαζί με τον πατέρα μου, την εκτροφή μεταξοσκωλήκων το 2020 επίσημα με 5 κουτιά και σταδιακά κάθε χρόνο ανεβαίνουμε και σαν μονάδα και σαν παραγωγή, καθώς μελετούμε το μετάξι ως πρώτη επιστημονική ύλη καλλυντικών εγκεκριμένων και πιστοποιημένων κάνοντας παράλληλα και δημιουργίες εργόχειρων. Βέβαια, είχα ερεθίσματα από μικρό παιδί, γιατί έβλεπα τις γιαγιάδες μου να κεντούνε μεταξωτά σε παλιές παραδοσιακές μηχανές.

Είμαι από αγροτική οικογένεια, ανήκω στην 4η γενιά, οπότε οι δικοί μου πάντα απασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Έτσι σταδιακά πέρασε και περνάει στα χέρια μου η επιχείρηση με το όνομα και την παράδοση Γαλόπουλος στον τομέα της γεωργίας και μπήκα δυναμικά και πρωτοποριακά θα έλεγα σε έναν καινούργιο κλάδο τη σηροτροφία – μεταξοπαραγωγή ανανεώνοντας την σαν μονάδα με έναν φρέσκο και δημιουργικό αέρα για την Ελλάδα.

Παράλληλα, είμαι άνθρωπος της τέχνης, του πολιτισμού και της κουλτούρας. Και πιστεύω ότι πίσω από τον πρωτογενή τομέα κρύβεται ένας ολόκληρος πολιτισμός.

Agro24: Υπήρχε σηροτροφία στην περιοχή;

Ειρήνη Γαλοπούλου: Το 1940-1950 στην Ελλάδα, κυρίως στη Θράκη (Ροδόπη και Έβρο) οι σηροτροφικές εκμεταλλεύσεις ήταν μικρού μεγέθους, μέχρι 3-5 μεγάλα παλιά κουτιά η καθεμία από οικογένειες και κυρίως λόγω του μεταξουργείου Τζίβρε στο Σουφλί, το οποίο φαλήρισε και δυστυχώς έκλεισε οριστικά με τα χρόνια. Και ειδικεύονταν στην κίτρινη φυλή μεταξοσκώληκα, που δεν είναι τόσο κατάλληλη ούτε τόσο αποδοτική σε μετάξι. Από τότε η σηροτροφία έχει πάρει την «κάτω βόλτα» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κυρίως και όλης της Ελλάδας θα έλεγα μιας και μεταξουργία δεν βρίσκεις πλέον και δεν υπάρχει τρόπος μεγάλης εκμετάλλευσης της πρώτης ύλης μεταξιού… και έτσι ήταν και ένας τρόπος για εμένα να διαφοροποιηθώ στο μετάξι για την Ελλάδα και στη γεωργία, ώστε να συνεχίσω την παράδοση και το όνομα μας και να επιλέξω τον τομέα που μου αρέσει συνδυάζοντας το παράλληλα με τις γνώσεις, τα πτυχία και τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα που έχω.

Agro24: Πώς έχει διαμορφωθεί τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα η δική σου σηροτροφική εκμετάλλευση;

Ειρήνη Γαλοπούλου: Εμείς ξεκινήσαμε με 5 κουτιά, από ένα δωμάτιο του σπιτιού μου. Είμαι αυτοδημιούργητη. Μελετήσαμε λοιπόν τη σηροτροφία επιστημονικά και στη συνέχεια αποφάσισα ότι πρέπει να μεταποιούμε το μετάξι για καλλυντική χρήση, προκειμένου να έχουμε προστιθέμενη αξία. Συνεργαζόμαστε γι’ αυτό τον λόγο με χημικούς και γεωπόνους. Επίσης, μπήκα ως νέα αγρότισσα το 2022, στο πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Γεωργών.

Είμαστε αυτή τη στιγμή μία μικρή μονάδα μεταξοπαραγωγής και ποιοτικής βιολογικής εκτροφής μεταξοσκώληκα, αλλά σκοπός είναι να εξελιχθούμε. Και κάθε χρόνο, σύμφωνα και με μια καινούργια μελέτη στο μετάξι χημικών επιστημόνων, μελετητών, γεωπόνων από Ελλάδα και εξωτερικό προσθέτουμε παραγωγή και απόδοση κιλών, αλλά και μεταποίηση με μοναδικά πρωτοποριακά προϊόντα και δημιουργίες.

Ήδη, φτιάχνουμε και μεγαλώνουμε την πρώτη σηροτροφική μονάδα μεταξιού Αρίσβης, που θα είναι και ένας εκθεσιακός χώρος σεμιναρίων και εκθεμάτων, εκπαιδευτικού χαρακτήρα για σχολεία και Συλλόγους (φυσικά και για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει την ιστορία του μεταξιού είτε να ακολουθήσει το επάγγελμα, διότι η Silkhouse Galopoulos στηρίζει νέους, το εννοεί και είναι δίπλα τους) κάτι σαν «μουσείο» αν θέλετε… το οποίο θα είναι τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός του Νομού Ροδόπης, εστιάζοντας στην πρωτοπορία και στην κινέζικη φιλοσοφία, από εκεί που προέρχεται το μετάξι από βασιλείς κατά την ιστορία, το πιο ακριβό φυσικό υλικό παγκοσμίως. Διότι ως γνωστόν μετάξι, διαμάντια και κασμίρ είναι τα πιο ακριβά υλικά.

Agro24: Δεν έχεις συναντήσει εμπόδια και προβλήματα στον δρόμο σου;

Ειρήνη Γαλοπούλου: Στην Ελλάδα με προβληματίζουν κάποιοι νόμοι στον τομέα της σηροτροφίας. Έχω συναντήσει αρκετά εμπόδια. Κατ’ αρχήν το ότι δεν υπάρχει συνδεδεμένη επιδότηση σταθερή.

Επίσης, μιλάμε για έναν ζωντανό οργανισμό, που απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης. Είναι πολύ ευαίσθητος οργανισμός αυτό το ευγενές έντομο, οπότε ο χώρος εκτροφής πρέπει να είναι χειρουργικά αποστειρωμένος.

Για να είναι πιο αποδοτική η σηροτροφική εκμετάλλευση και να μη συναντήσω τα προβλήματα του παρελθόντος, αποφάσισα να ασχοληθώ με το είδος Bombix Mori, όχι με τη λεγόμενη «κίτρινη φυλή».

Ο μεταξοσκώληκας Bombix Mori είναι η ιδανική και εξευγενισμένη για παραγωγή φυλή, που συμβάλει παγκοσμίως κατά 95% στην παραγωγή μεταξιού. Η εκτροφή μπορεί να γίνει στην Ελλάδα μέχρι 3 φορές τον χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες. Εμείς επιλέγουμε να εκτρέφουμε σε 2 κύκλους τον χρόνο, ανοιξιάτικη με καλοκαιρινή περίοδο, για να το κάνουμε με φυσικό παραδοσιακό τρόπο.

Δυστυχώς είμαστε λίγοι στον χώρο της σηροτροφίας, αλλά δεν θα έλεγα ότι όλοι το βλέπουν σαν «ένας για όλους και όλοι για έναν». Έχω βιώσει εκμετάλλευση σε πολλούς τομείς, ανταγωνισμό και υποκλοπή ιδεών τόσο στη δουλειά μου σήμερα όσο και στο παρελθόν ακόμη και σαν γυναίκα, αλλά και τη λεγόμενη «σνομπαρία», λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, καθώς κυρίως ο αγροτικός τομέας γενικά θεωρείται ανδροκρατούμενος, ακόμη και σήμερα εν έτει 2023.

Agro24: Δεν απαιτεί και μία μεγάλη έκταση με μουριές, μία εκμετάλλευση αυτού του μεγέθους και αυτών των απαιτήσεων;

Ειρήνη Γαλοπούλου: Έχουμε γύρω στα 7.000-7.500 δέντρα βιολογικής καλλιέργειας και έχουμε σκοπό να επεκταθούμε. Για να βγει ένα καλλυντικό απαιτεί πολλές προϋποθέσεις, πολύ ποιοτικό βιολογικό μετάξι, πολλούς ελέγχους, πολλές πιστοποιήσεις, μεγάλη δαπάνη χρημάτων. Δεν είναι απλή υπόθεση και είναι κοστοβόρα θα έλεγα. Βάζω πάνω απ’ όλα όμως την ποιότητα και την ασφάλεια μου άλλα και των πελατών μου, διότι πρόκειται για επαφή με το δέρμα, είναι ένα καλλυντικό προϊόν.

Agro24: Τι προϊόντα παράγει η Silkhouse Galopoulos;

Ειρήνη Γαλοπούλου: Αυτή τη στιγμή έχουμε στο site μας:

  • Δαχτυλήθρες μεταξιού, για απολέπιση και peeling.
  • Πριν από έναν μήνα βγάλαμε την κηραλοιφή, που είναι από δικό μας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με υγρό μετάξι και μελλισοκέρι παραγωγού συναδέλφου στον τομέα της μελισσοκομίας, όλα τα υλικά είναι με πιστοποιημένες πρώτες ύλες. Η κηραλοιφή είναι επουλωτική, ενυδατική, κανένα μας προϊόν δεν έχει χημικά συστατικά.
  • Σαπούνια με μετάξι για βαθύ καθαρισμό με κουκούλια, αλόη και λεβάντα.
  • Μεταξωτά στέφανα γάμου επίχρυσα και επάργυρα χειροποίητα.
  • Στην πορεία θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα προφανώς…

Agro24: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

Ειρήνη Γαλοπούλου: Τώρα είμαστε στη φάση ανάπτυξης της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και των μωρεώνων. Για τη μεταποιητική σηροτροφική μονάδα, χρειάζεται μεγάλη επένδυση. Έχω σκοπό να μπω σε Σχέδιο Βελτίωσης.

Από το 2024 ευελπιστώ ότι ο χώρος μας θα είναι έτοιμος, για να υποδεχόμαστε κόσμο με εκπαιδευτικό και τουριστικό σκοπό, για να αναδείξουμε τα προϊόντα μας, τη μονάδα μας, για να ανακαλύψει ο επισκέπτης τον δρόμο και την κουλτούρα του μεταξιού.

Αυτή η δουλειά χρειάζεται πολλά χέρια και κεφάλαιο. Ευελπιστούμε να γίνει κάτι και με το ΥΠΑΑΤ, γιατί αναγκαζόμαστε να παίρνουμε τα αυγά από το εξωτερικό και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Θέλει πολλή προσπάθεια για να πετύχει όλο αυτό το εγχείρημα. Δίνουμε αγώνα για να ξυπνήσουμε και νέα μυαλά, για να μπουν στο χώρο της σηροτροφίας. Ο κόσμος του μεταξιού είναι ένας μαγικός κόσμος έχει να προσφέρει.

Καθημερινά μιλάω και με σηροτρόφους άλλα και μεγαλοεπιχειρηματίες στο εξωτερικό Κίνα, Ινδία, Γαλλία, Ιταλία, Αμερική, Αγγλία, Ινδονησία κλπ. Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα. Δυστυχώς το μετάξι τόσα χρόνια έχει μείνει πολύ πίσω στην Ελλάδα και θα είναι δύσκολο ακόμη και για μένα να εφαρμόσω όλες τις ιδέες μου.

Agro24: Εσύ τι θα ήθελες να πετύχεις;

Ειρήνη Γαλοπούλου: Θέλω να ανοίξει ο δρόμος του μεταξιού, να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το μέλι, να γίνει κι η σηροτροφία ένας τομέας που να έχει λόγο για να μπει ένας παραγωγός. Να παίρνουμε αυγά από το κράτος, όπως γινόταν πριν από 10 χρόνια. Σκοπός είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται τμήματα σηροτροφίας σε δημόσιες σχολές να υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή βγαίνει ένα μικρό κέρδος, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή.

Εφόσον δεν υπάρχουν αναπινηστήρια στην Ελλάδα, σκέφτηκα να αξιοποιώ το μετάξι σε καλλυντικά και εργόχειρα. Κι εστιάζω στο να κάνω ένα e-shop αργότερα.

Και μην ξεχνάτε:

«H Επιστήμη της Σηροτροφίας δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται».

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts