Φέτος είναι περιορισμένες οι ποσότητες λεμονιών Τουρκίας στην αγορά της Ελλάδας, λένε οι αγρότες.

 

Παρά ταύτα, φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση και οι αγρότες παραπονιούνται για χαμηλές τιμές απορρόφησης της παραγωγής τους, σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη παραγωγής.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, έμπειρος παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στο λεμόνι είναι στα τελειώματα η συγκομιδή στην περιοχή μας. Η χρονιά είχε μέτρια παραγωγή και οι τιμές στο τελείωμα ήταν κι αυτές μέτριες, γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Κυρίως στην περιοχή μας υπάρχουν λεμόνια ποικιλίας Αδαμοπούλου, Ιντερντονάτο, αλλά και οι 7κιλες ποικιλίες. Η σεζόν δεν πήγε και πολύ καλά. Το λεμόνι της περιοχής μας διατίθεται στην εσωτερική αγορά. Προβλήματα υπήρξαν με την έλλειψη εργατικών χεριών. Το κόστος παραγωγής έχει μεγάλη απόκλιση από παραγωγό σε παραγωγό. Έτσι, μπορεί να ξεκινήσει από τα 3 και να φτάσει και στα 15 λεπτά το κιλό. Ένα μέσο κόστος είναι στα 5-6 λεπτά το κιλό, όπως σε όλα τα εσπεριδοειδή πάνω-κάτω και με καλές φροντίδες. Φυτεύσεις νέες γίνονται με λεμόνια στην περιοχή μας, αλλά όχι και πάρα πολλές. Γενικά οι περισσότεροι προτιμούν ελιές, μανταρίνια, πορτοκάλια».

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης καλλιεργεί λεμόνια στο Αίγιο. Όπως μας λέει: «αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές στα Ιντερντονάτο, αλλά κόβουμε Μαγληνό. Υπάρχει καλή ποιότητα, αλλά γενικά φέτος η ποσότητα της παραγωγής ήταν πεσμένη 40-50% σε σύγκριση με πέρσι. Τα κόστη παραγωγής είναι αυξημένα και τα υπολογίζουμε πλέον ακόμα και στα 10 λεπτά ανά κιλό. Η τιμή παραγωγού τώρα είναι στα 30-35 λεπτά το κιλό, δηλαδή χαμηλά. Την ίδια ώρα βλέπουμε πως σε μεγάλες αγορές τα λεμόνια πωλούνται 1,5 ευρώ το κιλό, ίσως και παραπάνω. Την εφετινή χρονιά δεν έγιναν εισαγωγές από Τουρκία, καθώς όπως λένε οι Τούρκοι βρήκαν άλλες αγορές. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του παραγωγού για το εγχώριο προϊόν είναι χαμηλή και η ζήτηση δεν είναι έντονη. Νέες φυτεύσεις στην περιοχή μας γίνονται, αλλά λίγες. Έχει μπει στην καλλιέργεια του προϊόντος και κόσμος από άλλες επαγγελματικές τάξεις. Η έλλειψη εργατικών σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές είναι τα βασικότερα προβλήματα. Οι Αλβανοί που ξέρουν τη δουλειά, έχουν φύγει για άλλες χώρες με λιγότερη γραφειοκρατία και υψηλότερες αμοιβές. Όπως πάμε, σε λίγο, τα κτήματα θα μένουν αμάζευτα».

Η κα Ανδριάννα Γκίκα καλλιεργεί λεμονιές, ποικιλίας Σάντα Τερέζα, Μαγληνό και άλλες στο Σχίνο Λουτρακίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για το λεμόνι, καθώς έχει μείνει αμάζευτο, στα δέντρα. Και να φανταστείτε ότι η παραγωγή είναι μέτρια από άποψη ποσότητας λόγω του ότι τα έχει επηρεάσει τα δέντρα ο πάγος. Στο Αίγιο η τιμή είναι στα 30 λεπτά στον παραγωγό, αλλά εδώ δεν έρχονται να τα πάρουν, παρά μόνο με 20 λεπτά, οπότε δεν μας συμφέρει να τα δώσουμε καθώς έχουν ανεβεί και τα κόστη».

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στο συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής 16 στρεμμάτων με λεμόνια, τόνισε στον ΑγροΤύπο, ότι υπάρχει ακόμα παραγωγή στα δέντρα, πρόβλημα είναι η μικροκαρπία λόγω ξηρασίας, ενώ η τιμή παίζει γύρω στα 35 με 37 λεπτά το κιλό, ενώ στο Κιάτο λέγεται ότι γίνονται πράξεις και με 40 λεπτά ανά κιλό.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts