σιτάρι

Με μεγάλη επιτυχία και με το βλέμμα στραμμένο στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία ολοκληρώθηκε η 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΠΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΣΕΚΕΕ. 

Ο τρόπος με τον οποίο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μέσα από τη νέα ψηφιακή εποχή θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα νέα καινοτόμα εργαλεία στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και την ανταγωνιστική τοποθέτηση της ελληνικής παραγωγής στο διεθνή χάρτη, αναδείχτηκε στην 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΣΕΠΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΣΕΚΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου με θέμα «Αγρότης & Τεχνολογία e-νώνονται».

Κοινός τόπος ήταν ότι η τεχνογνωσία που υπάρχει στη χώρα είναι ικανή για να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ ξεκίνησε ένας εποικοδομητικός διάλογος με επίκεντρο την καθημερινότητα του αγρότη και του κτηνοτρόφου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και το πώς θα κάνει την δουλειά του καλύτερα, οικονομικότερα, αποδοτικότερα.

Αναδείχτηκε δε ότι στη νέα αυτή πραγματικότητα, του ψηφιακού μετασχηματισμού , η ανάγκη για ύπαρξη περισσότερων και καλύτερα καταρτισμένων αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιούν τα νέα εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της παραγωγικότητας και εν τέλει για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή.

Η 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση ξεκίνησε με το Lab Γεωργία 4.0 όπου 25 νέοι αγρότες και 10 επιστήμονες Τεχνολογίας συνευρέθηκαν με στόχο να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να παρουσιαστούν πρότυπα εφαρμοστικά εκ μέρους των επιστημόνων, να αναδειχθούν καλύτερες πρακτικές και τα αποτελέσματα των υπαρχόντων εργαλείων και να παραχθεί μια πρώτη αναφορά προτάσεων λύσεων για το άμεσο μέλλον.

Επόμενα βήματα των 4 φορέων είναι η πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων, οι οποίες και θα κορυφωθούν, με ενδιάμεσο σταθμό την Agrotica, σε μεγάλο Συνέδριο τον Μάη στην Αθήνα, όπου και θα παρουσιαστούν τα τελικά συμπεράσματα της όλης διαδικασίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά τους αγρότες

Στο ερώτημα αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας αφορά τους αγρότες κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς. «Διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση και εμείς ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σκεφτήκαμε να πράξουμε τα αυτονόητα, δηλαδή να μην μείνουμε πίσω στις εξελίξεις αλλά να τις συνδιαμορφώσουμε και να είμαστε μέρος αυτών», επισήμανε.

Ανέφερε ότι οι «γεωτεχνικοί τόσα χρόνια είναι οι σύμβουλοί μας. Θέλουμε τους πληροφορικάριους ΣΕΠΕ και ΣΕΚΕΕ και είπαμε να προχωρήσουμε σε μια συντονισμένη δράση, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου αυτό να φτάσει κάπου. Από τον διάλογο αυτό να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που θα εφαρμόζονται καθημερινά στην γεωργία με τελικό ωφελημένο αποδέκτη τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο».

Ο Παύλος Σατολιάς επισήμανε δε ότι μπορεί το πρώτο ζητούμενο να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όμως το δεύτερο είναι η βελτίωση της ζωής του αγρότη και του κτηνοτρόφου.

«Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες θα αποκτήσει και καλύτερη ποιότητα ζωής. Σημαντική είναι και η ιχνηλασιμότητα. Όταν το προϊόν παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος σίγουρα θα είναι και το αποτύπωμά του θετικό».

Στη συνέχεια αφού έκανε αναφορά σε τεχνολογικές εφαρμογές που θα βοηθήσουν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, επισήμανε ότι η νέα ΚΑΠ είναι μπροστά μας: «Και εμείς πρέπει να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας. Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε και να οδηγήσουμε τη νέα ΚΑΠ προς την κατεύθυνση. Ήδη τρέχουν προγράμματα εφαρμογών και υποδομών και η ενίσχυση σε προγράμματα με καινοτόμες ενέργειες θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο, την εθνική οικονομία, την ποιότητα των τροφίμων και βεβαίως θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη παραγωγή».

«Βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για έρευνα και καινοτομία στον αγροτικό χώρο, αν πρώτα δεν λύσουμε βασικά προβλήματα όπως την άρδευση, την πρόσβαση στην εκμετάλλευση του, ο εξηλεκτρισμός . Αυτή είναι η πραγματικότητα και από κει θα πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή. Να στηριχτεί η παραγωγή, να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στο χωράφι. Να λύσουμε αυτά και τότε να πάμε και στα επόμενα βήματα», είπε ο Παύλος Σατολιάς.

Η αξία της μετάβασης της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του ΑΣ Ένωση Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς εστίασε στην σημασία και στην αξία της μετάβασης της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή. Όπως υποστήριξε αυτή η μετάβαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει βίαιο χαρακτήρα, εάν θέλουμε να είναι αποτελεσματική.

«Χρειάζεται δηλαδή μία μεταβατική περίοδος εξοικείωσης και προσαρμογής, προκειμένου να μπορέσει ο έλληνας αγρότης να εκπαιδευτεί και καταρτιθεί στα νέα καινοτόμα συστήματα τα οποία και δύνανται να αναβαθμίσουν την δουλειά και το προϊόν του», τόνισε.

Επίσης ο Θωμάς Κουτσουπιάς έκανε σαφή διαχωρισμό μεταξύ των «επιδοματούχων» αγροτών και εκείνων που πραγματικά παράγουν, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και στην οικονομία. Κάλεσε μάλιστα, την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να δει ποιοι και πόσοι είναι εκείνοι που κρατάνε την ελληνική παραγωγή στα χέρια τους και να λάβει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις.

Αποφάσεις που θα δώσουν νέα ώθηση σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, με ψηφιακό μετασχηματισμό από το χωράφι μέχρι την μεταποίηση και την τελική διάθεση στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.neapaseges.gr

Recommended Posts