Η Επιτροπή δημοσίευσε την πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής, η οποία δείχνει ότι οι μηνιαίες εμπορικές ροές στην ΕΕ γεωργικών και τροφίμων έφθασαν σε νέα αξία ρεκόρ 36,9 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο του 2022.

 

Από τις αρχές του 2022, το εμπόριο αγροδιατροφής της ΕΕ έφτασε συνολικά τα 369 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει αύξηση 23% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 (Ιανουάριος-Νοέμβριος). Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση της αξίας τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, κατά 17% και 34% αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ ανέρχεται σε 53,5 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκαν ελαφρώς σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 21,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2%. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ έφθασαν τα 211 δισ. ευρώ. Εξετάζοντας συγκεκριμένους τομείς, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις υψηλότερες εξαγωγές σιταριού στην ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022. Οι δύο κύριοι προορισμοί για τα προϊόντα της ΕΕ είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εξαγωγές χοιρείου κρέατος, δημητριακών και φυτικών ελαίων της ΕΕ στην Κίνα μειώθηκαν την ίδια περίοδο, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία μειώθηκαν σημαντικά τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία για μια σειρά τομέων.

Οι εισαγωγές γεωργικών και τροφίμων από την ΕΕ παρέμειναν αρκετά σταθερές τον Νοέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές, η αξία των εισαγωγών της ΕΕ αυξήθηκε και έφτασε τα 157 δισ. ευρώ τους 11 μήνες του 2022. Οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης που εξάγουν αγροδιατροφικά προϊόντα στην ΕΕ είναι η Βραζιλία, το ΗΒ και η Ουκρανία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις κατά το έτος 2022 καταγράφηκαν για τις εισαγωγές πρωτογενών προϊόντων, όπως αραβόσιτος (+9 εκατομμύρια τόνοι), κέικ σόγιας (+737 χιλιάδες τόνοι) και ελαιοκράμβη (+1,3 εκατομμύρια τόνοι).

Η τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων εστιάζεται επίσης στην εξέλιξη της παραγωγής και της κατανάλωσης πουλερικών και βοείου κρέατος από το 1961 έως το 2019 σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, την Ασία-Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts