rodakina

Ως «εξωφρενικό» καταγγέλλει το σενάριο συμψηφισμού του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων με μελλοντικές εισφορές, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ., Γιώργος Καρασμάνης, το οποίο εισηγούνται τεχνοκράτες του ΕΛΓΑ προς τον νυν υπουργό Μάκης Βορίδη.

Επίσης, διατυπώνει προβληματισμούς για τις αδικίες στα πορίσματα με τις εκτιμήσεις και ανησυχία γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς σε κεράσια και ροδάκινα.

Αναλυτικά, σε σχετική επιστολή του προς τον υπ, μ. Βαρίδη αναφέρει τα εξής:

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αρ. Πρωτ. 3944

ΠΕΛΛΑ 29/04/2020

Αγαπητέ Υπουργέ

Με έκπληξη διάβασα την επιστολή που μου έστειλες τις ημέρες του Πάσχα, στην οποία παραθέτεις τα γνωστά ¨επιχειρήματα¨ των τεχνοκρατών του ΕΛΓΑ, με τα οποία οι ίδιοι επιδιώκουν να μας πείσουν ότι – δήθεν – είναι ¨παράλογη¨ και άρα ανέφικτη η πρόταση για συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών αγροτών με οφειλόμενες προς αυτούς αποζημιώσεις.

Προφανώς, οι ίδιοι τεχνοκράτες δεν σε ενημέρωσαν για μια ανακοίνωσή μου στις 14 Απριλίου – σου την επισυνάπτω -με την οποία κατέρριπτα ως απολύτως αβάσιμα όλα αυτά τα δήθεν ¨επιχειρήματα¨, τα οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από δω κι’ από κει προς ¨ενημέρωση¨ των ενδιαφερομένων παραγωγών.

Μου κάνει επίσης εντύπωση, αγαπητέ Υπουργέ ότι στα στοιχεία των τεχνοκρατών που παρατίθενται στην επιστολή σου, επιμελώς αποφεύγουν να διευκρινίσουν ότι η πρότασή μου για συμψηφισμό εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις, δεν αφορά όλη την Ελλάδα αλλά εκείνων στις περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν και, μια εφαρμογή της σε όλη τη χώρα, έστω και για μια φορά μόνον – ¨πιλοτικά¨ όπως συνηθίζεται να λέγεται – πιστεύω ότι θα έβαζε σε τάξη όλες τις εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες, θα ¨νοικοκύρευε¨ σε μεγάλο βαθμό το σύστημα ασφάλισης της αγροτικής μας παραγωγής, και θα αναδείκνυε στην πράξη το ¨κοινωνικό¨ προφίλ του ΕΛΓΑ.

Εκείνα δε που είναι επιεικώς απαράδεκτα, και δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα, είναι τα στοιχεία που σου έχουν δώσει να συμπεριλάβεις στην προς εμέ επιστολή σου, και τα οποία αφορούν σε αποζημιώσεις τελευταίων ετών. Είναι παντελώς ανακριβή! Για την πενταετία 2014-2018 αναφέρονται ως αποζημιώσεις ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αρκεί να επισημάνω ότι μόνον για το 2017 και το 2018 με τις μεγάλες βροχοπτώσεις, ο ΕΛΓΑ δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση! Τα δε προηγούμενα χρόνια οι ζημιές ήταν απειροελάχιστες και, βέβαια, ανάλογα μικρές και οι αποζημιώσεις. Όσον αφορά στο 2019 το ποσό που αναφέρεται στην επιστολή ότι απαιτείται για να πληρωθούν αποζημιώσεις, είναι υπερβολικά διογκωμένο!

Το άλλο δήθεν ¨επιχείρημα¨ που λέει ότι με την αποδοχή της πρότασης συμψηφισμού εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις θα είναι ωσάν ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει μη ασφαλισμένους αγρότες, είναι όχι μόνον εξωφρενικό, αλλά – και κυρίως – εντελώς έξω από τον κοινωνικό χαρακτήρα και το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τον Οργανισμό! Και σ’ αυτό απαντώ λεπτομερώς με την επισυναπτόμενη ανακοίνωσή μου.

Επιπλέον, δεν ευσταθεί σε καμιά περίπτωση – αντιθέτως, για όσους γνωρίζουμε καλά τις διαδικασίες αποτελεί πρωτάκουστη σοφιστεία – ο ανυπόστατος ισχυρισμός των τεχνοκρατών ότι, αν γίνει αποδεκτός ο συμψηφισμός κανείς αγρότης δεν θα πλήρωνε την ασφαλιστική εισφορά και δεν θα ήταν ποτέ ασφαλιστικά ενήμερος.

Ουδέν τούτου αναληθέστερον, αγαπητέ Υπουργέ. Έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις που αγρότες έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, πχ το 2019, αλλά επειδή δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές του 2017 ή του 2018, οι παραγωγοί αυτοί δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση του 2019. Πρέπει να εξοφλήσουν άμεσα τα ασφάλιστρα των προηγουμένων ετών, προκειμένου να θεωρηθούν ασφαλιστικά ενήμεροι. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς και με κανένα τρόπο, και ας λένε ό,τι θέλουν κάποιοι ¨τεχνοκράτες¨!

Το χειρότερο απ’ όλα, είναι η πρόταση που σου εισηγούνται οι ίδιοι τεχνοκράτες: Από τους πληγέντες παραγωγούς στους οποίους έχει καταβληθεί το 65% των αποζημιώσεών τους, και οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, να παρακρατηθεί το υπόλοιπο 35% που τους οφείλεται προκειμένου να συμψηφιστεί με… μελλοντικές εισφορές του 2020 και του 2021!! Αυτό κι’ αν δεν είναι εξωφρενικό, ανάλγητο, απαράδεκτο και εξοργιστικό, για ανθρώπους που πώς και πώς περιμένουν τα χρήματα αυτού του 35% για να σταθούν στα πόδια τους, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δουλειά τους!!! Και αυτό το ανήκουστο ¨σενάριο¨, έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, μετά τις ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν, επικαλούμενες διαβεβαιώσεις «από την ηγεσία του Υπουργείου» ότι καταβάλλεται προσπάθεια αυτό το υπόλοιπο 35% να τους δοθεί τέλη Απρίλη με αρχές Μάη!

Ένα άλλο θέμα αφορά στην πρότασή μου να αξιοποιηθούν υπέρ των πληγέντων παραγωγών τα 50 εκατομμύρια του ΕΛΓΑ (δηλαδή χρήματα των αγροτών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές) που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε καταθέσει από το 2015 στην Τράπεζα της Ελλάδος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με ενημερώνεις ότι τα χρήματα αυτά έχουν εξαντληθεί. Και ασφαλώς, γεννώνται πολλές απορίες για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων από την προκάτοχό σου ηγεσία του Υπουργείου και την διοίκηση του Οργανισμού, που πρέπει να απαντηθούν: Να αναζητηθούν δηλαδή επίσημα έγγραφα για το ¨πού¨ και το ¨πώς¨ δαπανήθηκαν.

Το υπογραμμίζω αυτό διότι εμείς, όταν παραδώσαμε στην συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφήσαμε στα ταμεία του ΕΛΓΑ 132 (εκατόν τριάντα δύο) εκατομμύρια εκ των οποίων τα 120 σε ¨κλειστές¨ προθεσμιακές καταθέσεις 2-3 μηνών και μετά από σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό με τις συστημικές Τράπεζες, όπως γινόταν πάντοτε.

Και, βέβαια, με εξοφλημένες όλες τις υποχρεώσεις του Οργανισμού και για το 2014!Στόχος μας ήταν υπουργέ μου και πρέπει να είναι, όπως σου εξήγησα και κατ’ ιδίαν. Να δημιουργήσουμε, έναν ενιαίο, ισχυρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό, δίκαιο, κοινωνικό Ασφαλιστικό Οργανισμό. Διασφαλίζοντάς τον, με τριμερή χρηματοδότηση, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών, της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και κοινωνικών πόρων

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης

Υ.Γ.

Σύντομα θα επανέλθω, να σε ενημερώσω για προβλήματα που τώρα έχουν προκύψει και που αμαυρώνουν την εικόνα του ΕΛΓΑ, όπως: Ολόκληρα χωριά που έχουν ξεσηκωθεί για τα πορίσματα με τις εξόφθαλμα άδικες εκτιμήσεις ζημιών που κοινοποιούνται στους πληγέντες καλλιεργητές, και παραγωγοί που διαμαρτύρονται εντονότατα γιατί οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών, καθώς επίσης και ποικιλίες επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδακίνων που έχουν πληγεί από τις κάτω του μηδενός θερμοκρασίες μέσα στον Απρίλιο, ζημιά την οποία ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει.Γ.Κ.

Επισυνάπτεται δελτίο του Γιώργου Καρασμάνη από την14η Απριλίου 2020

Πολιτικό Γραφείο Γιώργου Καρασμάνη

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΣΥΝΨΗΦΙΣΜΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ 100% ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε στη δημοσιότητα μια ¨απάντηση¨ σε Ερώτηση Βουλευτών για τον συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών με ¨πιθανές¨ αποζημιώσεις σε πληγέντες παραγωγούς.

Πρόκειται για μια ¨απάντηση¨- τυφλοσούρτη¨ που χρησιμοποιεί το αρμόδιο Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΕΛΓΑ η οποία, σε καμιά περίπτωση, δεν απαντά στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο Γιώργος Καρασμάνης για το μείζον αυτό θέμα.Ο πρώην Υπουργός με την τροπολογία του δεν μιλά για τους αγρότες γενικώς όλης της χώρας, ούτε για ¨πιθανές αποζημιώσεις¨ όλης της Ελλάδος. Μιλάει ξεκάθαρα για αγρότες περιοχών που έχουν κηρυχθεί από την Κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – μεταξύ των οποίων η Πέλλα και η όμορη Ημαθία – και για τους οποίους έχουν οριστικοποιηθεί οι αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν υποστεί από τα περσινά ακραία καιρικά φαινόμενα (κυρίως σφοδρές χαλαζοπτώσεις).

Σχεδόν ταυτόχρονα με αυτήν την ¨απάντηση¨ καρμπόν, μέσα στο ίδιο 48ωρο, από περιφερειακά κανάλια ακούστηκαν πολλές παραδοξότητες, ανάμεσα στις οποίες μια από τις πιο κραυγαλέες ήταν : ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας Οργανισμός που λειτουργεί όπως… όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες! Και ότι κάποιος – δηλαδή ο αγρότης – αντί να ασφαλίζεται στον ΕΛΓΑ προκαταβολικά, ασφαλίζεται εκ των υστέρων, δηλαδή… αφού έχει πάθει τη ζημιά!! Ισχυρισμός που, αν μη τι άλλο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αλλά και ο ισχυρισμός ότι ο ΕΛΓΑ είναι Οργανισμός που λειτουργεί ¨όπως όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες¨, δεν είναι σωστός. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι κερδοσκοπική ασφαλιστική εταιρία, αλλά ένας Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας, εντάσσεται στην κοινωνική ασφάλιση, ασκεί συνεπώς λειτούργημα κοινωνικού χαρακτήρα, στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη , τελεί υπό την εποπτεία του Κράτους, και τα έσοδά του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών εισπράττονται όπως ακριβώς εισπράττονται από τις ΔΟΥ τα δημόσια έσοδα. Δηλαδή, για να το πούμε απλά, δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει.

Επιπλέον, ο αγρότης ασφαλίζει την αγροτική του παραγωγή προκαταβολικά με την δήλωση στον ΟΣΔΕ, και εξουσιοδοτεί τον ΕΛΓΑ να παρακρατεί τις εισφορές του από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούται. Η μεγάλη δε πλειονότητα των παραγωγών μας, πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω αυτού του συστήματος, κάθε Οκτώβρη και Δεκέμβρη.

Οι δενδροκαλλιεργητές όμως, έχουν χαμηλές κοινοτικές ενισχύσεις και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Πέραν αυτού, το 2019 η παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς και ενώ την προηγούμενη διετία (2017, 2018) είχαν επίσης δραματική απώλεια εισοδήματος από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Εκείνες δε τι τεράστιες ζημιές τις αποζημίωσαν με ψίχουλα, και με τις πασίγνωστες πια κομματικές μεθοδεύσεις: παρακάμπτοντας και απαξιώνοντας τον ΕΛΓΑ, αναθέτοντας παράνομα το έργο του Οργανισμού σε συνεταιρισμούς, με τη γνωστή πρακτική της ¨κοπτοραπτικής, με τα κομματικά τους στελέχη να αφαιρούν και να προσθέτουν ποικιλίες κλπ, μικροκομματικές πρακτικές τις οποίες επανειλημμένα ο Καρασμάνης έχει με στοιχεία αποκαλύψει και καταγγείλει.

Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή των ανθρώπων αυτών το εισόδημα έχει εξανεμιστεί την τελευταία τριετία και έχουν περιέλθει σε τραγική οικονομική κατάσταση, ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε την τροπολογία ζητώντας συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους με τις οριστικοποιημένες αποζημιώσεις που έχουν λαμβάνειν. Μια τροπολογία την οποία είχε προαναγγείλει από τις 15 Φεβρουαρίου κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη νέα ΚΑΠ. Όπως και στις 26 Φεβρουαρίου κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, οπότε και την έδωσε ιδιοχείρως στον Υπουργό Μάκη Βορίδη. Στη συνέχεια δε, την κατέθεσε στην Ολομέλεια, όπου και υποστηρίχτηκε και από άλλους Βουλευτές όλων των Κομμάτων, και με τον Υπουργό να δηλώνει ότι ¨το θέμα (την πρόταση Καρασμάνη) θα το δει¨! Για όλα όσα έχουν λεχθεί στις προαναφερθείσες συνεδριάσεις υπάρχουν βέβαια τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, της 3ης και 4ης Μαρτίου.

Ακόμη, στις 23 Μαρτίου, και ενόψει τότε του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καρασμάνης κατέθεσε στον κ. Βορίδη κάποιες προτάσεις, μεταξύ των οποίων να ¨ξαναδεί την τροπολογία¨, με τον Υπουργό να δηλώνει για ακόμη μια φορά ότι ¨θα την δει¨. Αλλά, και στις 3 Απριλίου, με επιστολή του προς τον Υπουργό, ζητούσε να ξεκαθαρίσει το τι θα πράξει με την πρόταση συμψηφισμού εισφορών-αποζημιώσεων. Την επίσημη απάντηση του Υπουργού προς τον Καρασμάνη στο φλέγον αυτό θέμα αναμένουμε πάντα, προκειμένου να ενημερώσουμε με τη σειρά μας υπεύθυνα τους παραγωγούς που αδημονούν, αγωνιούν, και επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας.

Επίσης, ο Γιώργος Καρασμάνης έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από τον Υπουργό να ¨επαναφέρει¨ στα ταμεία του ΕΛΓΑ τα 50 εκατομμύρια – χρήματα από εισφορές των αγροτών – που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε από το 2015 αφήσει αμανάτι στην Τράπεζα της Ελλάδος, και να τα αξιοποιήσει καταβάλλοντας στους πληγέντες παραγωγούς το 100% και όχι το 65% των αποζημιώσεών τους. Και επ’ αυτού ο Καρασμάνης – και οι παραγωγοί – αναμένουν απάντηση.

Με την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, και δεν επιβαρύνεται ούτε κατ’ ελάχιστο ο κρατικός Προϋπολογισμός, ο ΕΛΓΑ δεν χάνει ούτε ένα ευρώ, και δεν διαταράσσεται καμιά ¨ισορροπία μεταξύ εισφορών – αποζημιώσεων¨ του Οργανισμού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts