Στα 25 ευρώ βλέπει την τιμή η Goldman Sachs.

 

Σε χαμηλό επίπεδο διετίας πλησίασε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της χαμηλής ζήτησης από τη βιομηχανία και των υψηλών αποθεμάτων, με την Goldman Sachs να βλέπει πιθανή την περαιτέρω μείωση των τιμών στα 25 ευρώ η μεγαβατώρα έως το τέλος του καλοκαιριού, για να αυξηθεί στη συνέχεια εν όψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούνιο (TTF) μειώθηκε σήμερα έως και 4,2% στα 29 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υποχωρώντας προσωρινά κάτω και από τα 29 ευρώ, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου 2021.

Για παραδόσεις από το φθινόπωρο, οι τιμές αυξάνονται σταδιακά και διαμορφώνονται στα 50 ευρώ για συμβόλαια που αφορούν τον Δεκέμβριο και πάνω από τα 51 ευρώ για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024.

Στο 66% η πληρότητα των αποθηκών

Ο ήπιος καιρός και η σταθερή ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνέβαλαν στη μεγάλη πτώση των τιμών καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από την ενεργειακή κρίση εν μέσω δραματικής μείωσης των ροών μέσω των ρωσικών αγωγών.

Η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου ήταν σχεδόν 66%, πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο για την εποχή, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Αν οι προθεσμιακές τιμές μειωθούν στα 25 ευρώ, η ζήτηση αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 9-12 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, με τις βιομηχανίες να μετακινούνται από τη χρήση άνθρακα, σύμφωνα με την Goldman. «Αυτή η διαδικασία υποκατάστασης μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινό κατώτατο επίπεδο για τις τιμές του αερίου έως ότοθ η βιομηχανική ζήτηση και οι εισαγωγές LNG από την Ασία αρχίσουν να αυξάνονται πιο αισθητά, κάτι που κατά την άποψή μας θα ωθήσει τις τιμές υψηλότερα στο τέλος του καλοκαιριού¨, έγραψε η Samantha Dart σε σημείωμά της.

Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία αναμένεται να φτάσει σήμερα στο επίπεδο – ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με μοντέλα του Bloomberg, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση αερίου για την παραγωγή ρεύματος.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά τα αποθέματα νερού για υδροηλεκτρική παραγωγή στην Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία και Γαλλία αναπληρώνονται με το δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό από το 2017 μετά την περσινή ξηρασία, σύμφωνα με την BloombergNEF.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη χρήση αερίου για την παραγωγή ρεύματος, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών της.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts