Αλλαγές σε βαμβάκι και αγροτικά μηχανήματα.

 

Σύμφωνα με νέα οδηγία της Ε.Ε., η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει πάγια νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από το 2025.

Τι αλλάζει στα νησιά

Δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να εφαρμόσει μόνιμα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βορείων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σήμερα, μόνο  στα πέντε νησιά που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές ροές έχουν μειωμένους συντελεστές, ενώ βάσει της νέας οδηγίας  αυτής, ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για να παγιωθούν αυτοί οι συντελεστές στα 5 νησιά, αλλά και για να ενταχθεί στο νέο σύστημα των μειωμένων συντελεστών οποιοδήποτε άλλο νησί του Αιγαίου (πλην Κρήτης), εφόσον βέβαια ζυγιστούν και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Μέσω της νέας οδηγίας  ανοίγει ο δρόμος για μείωση συντελεστών του ΦΠΑ σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου αλλά φέρνει και ειδικές ρυθμίσεις σε περίπτωση κρίσεων και καταστροφών.

Αγορά ακινήτων

Ενθαρρυντικά και τα μηνύματα για την αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με την οδηγία, η χώρα θα μπορέσει να μην ξεπαγώσει τον ΦΠΑ για τα νεόδμητά μέχρι το 2025, αλλά και μετά το 2025 να εφαρμόσει ακόμη κατώτερους συντελεστές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts