Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και των ίδιων των αγροτών παρουσίασε κατά την περιοδεία του στην Ημαθία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι, άλλωστε, να αποφύγει η κυβέρνηση το φαινόμενο των αγροτικών μπλόκων που ξεκινούν κάθε χρόνο μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για γενναίες φορολογικές και ασφαλιστικές παρεμβάσεις, ενώ υπενθύμισε τη συμφωνία Ευρώπης – Κίνας για την προστασία και των ελληνικών γεωγραφικών προϊόντων. Επίσης, μίλησε για το σήμα που θα ξεχωρίζει τα ελληνικά προϊόντα από τη Μακεδονία, ενώ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στο Πλατύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Μητσοτάκης είπε κι άλλα στους Αγρότες και κυρίως τους συνέστησε «λίγη υπομονή» πριν αποφασίσουν τυχόν κινητοποιήσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τόνισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμη οριστικά το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, όπως είχε πει ο ίδιος στη ΔΕΘ ότι εξετάζεται.

Ενδιαφέρον είχε, επίσης, η συζήτηση για τη στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες και αγορές. Αφορμή αποτέλεσε το δώρο που έκανε στον πρωθυπουργό ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Χαλκίδης: ένα καφάσι με λωτούς. Του εξήγησε, μάλιστα, ότι οι Αγρότες της Ημαθίας έχουν στραφεί σε τέτοιου είδους καλλιέργειες κι έχουν εγκαταλείψει τις παραδοσιακές με τα ροδάκινα, καθώς έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, Ότι επλήγησαν, δηλαδή, κυρίως από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ, αλλά και από τα προβλήματα με τις εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ – ζήτημα για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα μιλήσει άμεσα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrocapital.gr

Recommended Posts