αγελάδα

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.

 

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ήταν κατά μέσο όρο 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3,9% από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατέγραψε εκρηκτική αύξηση 24,1%.

Ο FAO υπογράμμισε ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε 8,5% από τον προηγούμενο μήνα σε νέο υψηλό, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τα φοινικέλαια, τη σόγια και τα ηλιέλαια.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν κατά μέσο όρο 6,4% υψηλότερος τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών των δημητριακών σημείωσε άνοδο 3%, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε άνοδο 1,1%.

Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης, από την άλλη πλευρά, υποχώρησε 1,9% από τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, η απότομη αύξηση του δείκτη τιμών των λαχανικών οφειλόταν κυρίως στη διατήρηση της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, η οποία συνέπεσε με ορισμένους παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η μειωμένη διαθεσιμότητα εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, οι χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,1%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες ροές προσφοράς από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 1,1%, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση για αρωματικό ρύζι και την ανατίμηση των νομισμάτων ορισμένων εξαγωγέων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts