Γεωργικές προειδοποιήσεις για την περιοχή Κεντρικής Ελλάδας, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

 

Περονόσπορος

Συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Καρδίτσας Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, καθώς οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοση του. Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουμε σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες μικρότερες των 15οC.

O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το σπόρο. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο.

Συμπτώματα

Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σκωρίαση

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του. Έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους νομούς
Μαγνησίας και Λάρισας αναμένεται και στους άλλους νομούς.

Συμπτώματα

Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής.

Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Συνθήκες ανάπτυξης

Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Θρίπας

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέτριοι πληθυσμοί του θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες φακής.

Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Βρούχοι

Βρούχοι ονομάζονται τα έντομα που προσβάλλουν τους σπόρους των οσπρίων στον αγρό και στην αποθήκη. Προσβάλλουν μόνο ένα είδος οσπρίου και προκαλούν ζημιές ανοίγοντας οπές στους λοβούς και στους σπόρους των οσπρίων. Μειώνουν τη βλαστικότητα του σπόρου και την εμπορική τους αξία.

1) Βρούχος της Φακής (Bruchus pallidicornis)

Τα ακμαία έχουν καστανό σκούρο χρώμα, μήκος 2.8-3.5mm, εμφανίζονται τον Ιούνιο και γεννούν τα αυγά τους πάνω στους λοβούς της φακής στον αγρό. Έχει μία μόνο γενιά το έτος. Άλλα είδη που προσβάλλουν την φακή είναι: Bruchus lentis, B. atomarius, B. rufipes, B. affinis.

Καταπολέμηση γίνεται μόνον όταν και αν εμφανιστούν τα έντομα στον αγρό.

2) Βρούχος των ρεβυθιών (Bruchus Callosobruchus ornatus)

Έχει ζωηρό καστανό χρωματισμό, ζει μέσα στα ρεβίθια και έχει μία γενιά το έτος. Δεν αποτελεί σοβαρό εχθρό και δεν αντέχει στο κρύο του χειμώνα.

3) Βρούχος των μπιζελιών (Bruchus pisorum)Βρούχος των κουκιών (Bruchus rufimanus). Είναι έντομα που διαχειμάζουν στις αποθήκες.

Καταπολέμηση των βρούχων στην αποθήκη:

α) Χημική καταπολέμηση: Απεντόμωση των οσπρίων στις αποθήκες με φωσφιγόνα σκευάσματα, αιθέρια έλαια, pirimiphos methyl. Η απεντόμωση γίνεται από ειδικά συνεργία ή εταιρείες που έχουν άδεια απεντόμωσης.

β) Βιολογική καταπολέμηση: Με εισαγωγή διαφόρων παρασιτοειδών, αρπακτικών, και εντομοπαθογόνων μυκήτων.

Recommended Posts