Μετά το χτύπημα του κορωνοϊού στην οικονομία της Ελλάδας που σταμάτησε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ενέκρινε ένα επείγον μέτρο ενίσχυσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με επιστρεπτέες προκαταβολές σε εταιρείες που έχουν απόλυτη ανάγκη.

Οι επιχειρήσεις όλων των τομέων μπορούν να επωφεληθούν από την οικονομική βοήθεια, υπό την προϋπόθεση ότι η δραστηριότητά τους διαταράχθηκε από την εμφάνιση του ιού. Τα κεφάλαια θα εκταμιευθούν από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρακάμπτοντας τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Αυτό το ελληνικό σχέδιο επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην ελληνική οικονομία», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού της Ένωσης.

«Διασφαλίζει ότι οι εταιρείες που πλήττονται περισσότερο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση.»

Το πρόγραμμα ενίσχυσης συμμορφώνεται με το Προσωρινό Πλαίσιο της Επιτροπής, το οποίο ορίζει ότι οι εταιρείες του γεωργικού τομέα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 100.000 €.

Μέγιστο ποσό 120.000 €  είναι διαθέσιμο για επιχειρήσεις του κλάδου της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ενώ οι επιχειρήσεις όλων των άλλων τομέων δικαιούνται να λάβουν έως και 800.000 € ως επιδότηση.

Εν τω μεταξύ, οι Αγρότες στην Ελλάδα διαμαρτύρονται για τα προϊόντα τους που παραμένουν σε αδράνεια λόγω του κλεισίματος ολόκληρου του τομέα HoReCa (ξενοδοχεία, εστιατόρια και τροφοδοσία) της χώρας.

Οι Κρητικοί Αγρότες δήλωσαν ότι τα σούπερ μάρκετ απορροφούν επί του παρόντος το 30% της παραγωγής φρούτων και λαχανικών με τα υπόλοιπα να πωλούνται αφού πολλά εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες τροφίμων είναι κλειστά, ενώ οι ομόλογοι τους στην περιοχή Ηλείας της Πελοποννήσου έχουν ήδη απορρίψει μέρος της φρέσκιας σοδειάς τους. και κολοκυθάκια λόγω περιορισμένης ζήτησης.

«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, είμαστε σε απόγνωση, έχουμε αρχίσει να τα πετάμε και πληρώνουμε τους εργαζόμενους μόνο για να απαλλαγούμε από τα κολοκύθια, αφού κανείς δεν τα αγοράζει», δήλωσε ο Στάθης Γατζούνας, ένας καλλιεργητής από το χωριό Μυρσίνη στην Ηλεία.

«Όλοι αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα εκτός από εκείνα του πρωτογενούς τομέα. Τα έξοδα αυξάνονται και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε. “

Εν μέσω διαμαρτυριών, το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται αποκλειστικά ως άμεση αποζημίωση για τους Αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες, αν και τα κονδύλια δεν έχουν ακόμη αποδεσμευτεί.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts